Włochy: Nowa, lewicowa koalicja wyborcza

[2013-01-02 22:49:00]

Cztery ugrupowania zdecydowały się na utworzenie wspólnej listy wyborczej przed lutowymi wyborami parlamentarnymi. Są to: skupiające się na walce z korupcją Włochy Wartości i Ruch Pomarańczowy, eurokomunistyczna Federacja Lewicy oraz Federacja Zielonych. Ich koalicja nosi nazwę Rewolucja Obywatelska (jej logo widoczne jest na obrazku), a jej kandydatem na stanowisko premiera będzie Antonio Ingroia, sycylijski prokurator znany z walki z mafią.

Rewolucja Obywatelska będzie rywalizować o poparcie m.in. z centrolewicową Partią Demokratyczną, prawicowym Ludem Wolności b. premiera Silvio Berlusconiego, liberalnym blokiem skupionym wokół bezpartyjnego premiera Mario Montiego i kontrowersyjnym Ruchem Pięciu Gwiazd, który poparcie dla kwestii ekologicznych i krytykę neoliberalizmu, łączy z homofobią swojego lidera, a także nieprzychylnym stosunkiem do imigrantów.

Według sondaży największe szanse na zwycięstwo ma PD, na której czele stoi b. minister handlu i przemysłu, Pier Luigi Bersani. Lider postkomunistycznego skrzydła demokratów, który niedawno uzyskał reelekcję na stanowisku przewodniczącego swojego ugrupowania, to najbardziej prawdopodobny na tę chwilę, przyszły szef włoskiego rządu. Drugie miejsce w badaniach opinii publicznej zajmuje natomiast Ruch Pięciu Gwiazd.

Poparcie dla Rewolucji Obywatelskiej trudno oszacować, ponieważ powołanie do życia tej nowej koalicji ogłoszono dopiero 29 grudnia. Obecnie tworzące ją partie mają 19 posłów i 12 senatorów, na ogólną liczbę 630 i 320 deputowanych do izb włoskiego parlamentu. Ponadto reprezentuje go 5 spośród 73 włoskich europosłów.

Michał Dobrzyński

Łukasz Drozda

Fot. Wikimedia Commons

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

23 marca:

1794 - Tadeusz Kościuszko przybył do Krakowa.

1900 - We Frankfurcie nad Menem urodził się Erich Fromm, niemiecki filozof, socjolog, psycholog i psychoanalityk.

1927 - Polskie władze zelegalizowały partię Białoruska Włościańsko-Robotnicza Hromada.

1936 - W Krakowie odbył się solidarnościowy strajk protestacyjny przeciw brutalnej akcji policji w fabryce "Semperit"; doszło do starcia 20-tysięcznej demonstracji z policją; 10 osób zabitych.

1987 - Willy Brandt ustąpił z funkcji przewodniczącego Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD).