Włochy: Nowa, lewicowa koalicja wyborcza

[2013-01-02 22:49:00]

Cztery ugrupowania zdecydowały się na utworzenie wspólnej listy wyborczej przed lutowymi wyborami parlamentarnymi. Są to: skupiające się na walce z korupcją Włochy Wartości i Ruch Pomarańczowy, eurokomunistyczna Federacja Lewicy oraz Federacja Zielonych. Ich koalicja nosi nazwę Rewolucja Obywatelska (jej logo widoczne jest na obrazku), a jej kandydatem na stanowisko premiera będzie Antonio Ingroia, sycylijski prokurator znany z walki z mafią.

Rewolucja Obywatelska będzie rywalizować o poparcie m.in. z centrolewicową Partią Demokratyczną, prawicowym Ludem Wolności b. premiera Silvio Berlusconiego, liberalnym blokiem skupionym wokół bezpartyjnego premiera Mario Montiego i kontrowersyjnym Ruchem Pięciu Gwiazd, który poparcie dla kwestii ekologicznych i krytykę neoliberalizmu, łączy z homofobią swojego lidera, a także nieprzychylnym stosunkiem do imigrantów.

Według sondaży największe szanse na zwycięstwo ma PD, na której czele stoi b. minister handlu i przemysłu, Pier Luigi Bersani. Lider postkomunistycznego skrzydła demokratów, który niedawno uzyskał reelekcję na stanowisku przewodniczącego swojego ugrupowania, to najbardziej prawdopodobny na tę chwilę, przyszły szef włoskiego rządu. Drugie miejsce w badaniach opinii publicznej zajmuje natomiast Ruch Pięciu Gwiazd.

Poparcie dla Rewolucji Obywatelskiej trudno oszacować, ponieważ powołanie do życia tej nowej koalicji ogłoszono dopiero 29 grudnia. Obecnie tworzące ją partie mają 19 posłów i 12 senatorów, na ogólną liczbę 630 i 320 deputowanych do izb włoskiego parlamentu. Ponadto reprezentuje go 5 spośród 73 włoskich europosłów.

Michał Dobrzyński

Łukasz Drozda

Fot. Wikimedia Commons

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).