Włochy: Nowa, lewicowa koalicja wyborcza

[2013-01-02 22:49:00]

Cztery ugrupowania zdecydowały się na utworzenie wspólnej listy wyborczej przed lutowymi wyborami parlamentarnymi. Są to: skupiające się na walce z korupcją Włochy Wartości i Ruch Pomarańczowy, eurokomunistyczna Federacja Lewicy oraz Federacja Zielonych. Ich koalicja nosi nazwę Rewolucja Obywatelska (jej logo widoczne jest na obrazku), a jej kandydatem na stanowisko premiera będzie Antonio Ingroia, sycylijski prokurator znany z walki z mafią.

Rewolucja Obywatelska będzie rywalizować o poparcie m.in. z centrolewicową Partią Demokratyczną, prawicowym Ludem Wolności b. premiera Silvio Berlusconiego, liberalnym blokiem skupionym wokół bezpartyjnego premiera Mario Montiego i kontrowersyjnym Ruchem Pięciu Gwiazd, który poparcie dla kwestii ekologicznych i krytykę neoliberalizmu, łączy z homofobią swojego lidera, a także nieprzychylnym stosunkiem do imigrantów.

Według sondaży największe szanse na zwycięstwo ma PD, na której czele stoi b. minister handlu i przemysłu, Pier Luigi Bersani. Lider postkomunistycznego skrzydła demokratów, który niedawno uzyskał reelekcję na stanowisku przewodniczącego swojego ugrupowania, to najbardziej prawdopodobny na tę chwilę, przyszły szef włoskiego rządu. Drugie miejsce w badaniach opinii publicznej zajmuje natomiast Ruch Pięciu Gwiazd.

Poparcie dla Rewolucji Obywatelskiej trudno oszacować, ponieważ powołanie do życia tej nowej koalicji ogłoszono dopiero 29 grudnia. Obecnie tworzące ją partie mają 19 posłów i 12 senatorów, na ogólną liczbę 630 i 320 deputowanych do izb włoskiego parlamentu. Ponadto reprezentuje go 5 spośród 73 włoskich europosłów.

Michał Dobrzyński

Łukasz Drozda

Fot. Wikimedia Commons

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.