Eurostat: Niskie wydatki publiczne w Polsce

[2016-04-06 13:50:34]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące wydatków publicznych w PKB w krajach należących do Unii Europejskich. Wynika z nich, że średnie wydatki publiczne w UE w 2014 roku wyniosły 48,2% PKB.

Najwyższe wydatki mają Finlandia – 58,1%, Francja – 57,5%, Dania – 56,0%, Belgia – 55,1%, Austria – 52,7%, Szwecja – 51,8%, Portugalia – 51,7%. Najniższe wydatki mają: Litwa – 34,8%, Rumunia – 34,9%, Łotwa – 37,3%, Estonia – 38,0%, Irlandia – 38,3%, Słowacja – 41,6%, Bułgaria i Polska – po 42,1%.

Eurostat przedstawił też dane na temat wydatków krajów członkowskich na zabezpieczenia społeczne. Średnia wszystkich krajów UE wyniosła 19,5% PKB. Najwyższe wydatki na politykę społeczną są w Finlandii – 25,4%, Francji – 24,8%, Danii – 24,5% i Austrii – 21,7%. Najniższe wydatki miały Rumunia – 11,4%, Łotwa i Litwa – po 11,5% i Estonia – 11,8%. Wydatki poniżej średniej unijnej ma też Polska – 16,1%.

Oddzielnie Eurostat przedstawił dane dotyczące wydatków publicznych na służbę zdrowia. Średnia wydatków w UE wyniosła 7,2%. Najwyższe wydatki na zdrowie mają Dania – 8,7%, Finlandia – 8,3% i Francja – 8,2%. Najniższe wydatki na opiekę medyczną ponoszą Słowacja – 1,9%, Cypr – 2,7% i Rumunia – 4,0%. Bardzo mało na zdrowie wydaje też Polska – 4,6%.

Piotr Szumlewicz

Międzynarodowa konferencja "Gender, Generations, Communism in Central and South-Eastern Europe"
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 144
16-18 listopada 2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 listopada:

1892 - W Paryżu pod przewodnictwem B. Limanowskiego rozpoczął obrady zjazd 18 działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1905 - Urodził się Adam Ważyk, lewicowy poeta i prozaik, autor "Poematu dla dorosłych".

1944 - Albania: Komunistyczni partyzanci wraz z mieszkańcami miasta wyzwolili Tiranę spod okupacji niemieckiej.

1963 - Zmarł Franciszek Haluch, działacz PPS i związków zawodowych.

1973 - W Atenach wojsko dokonało masakry nie stawiających oporu studentów politechniki, protestujących przeciwko rządom junty czarnych pułkowników.

1983 - W Meksyku powstała Zapatystowska Armia Wyzwolenia Narodowego (EZLN).