Eurostat: Niskie wydatki publiczne w Polsce

[2016-04-06 13:50:34]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące wydatków publicznych w PKB w krajach należących do Unii Europejskich. Wynika z nich, że średnie wydatki publiczne w UE w 2014 roku wyniosły 48,2% PKB.

Najwyższe wydatki mają Finlandia – 58,1%, Francja – 57,5%, Dania – 56,0%, Belgia – 55,1%, Austria – 52,7%, Szwecja – 51,8%, Portugalia – 51,7%. Najniższe wydatki mają: Litwa – 34,8%, Rumunia – 34,9%, Łotwa – 37,3%, Estonia – 38,0%, Irlandia – 38,3%, Słowacja – 41,6%, Bułgaria i Polska – po 42,1%.

Eurostat przedstawił też dane na temat wydatków krajów członkowskich na zabezpieczenia społeczne. Średnia wszystkich krajów UE wyniosła 19,5% PKB. Najwyższe wydatki na politykę społeczną są w Finlandii – 25,4%, Francji – 24,8%, Danii – 24,5% i Austrii – 21,7%. Najniższe wydatki miały Rumunia – 11,4%, Łotwa i Litwa – po 11,5% i Estonia – 11,8%. Wydatki poniżej średniej unijnej ma też Polska – 16,1%.

Oddzielnie Eurostat przedstawił dane dotyczące wydatków publicznych na służbę zdrowia. Średnia wydatków w UE wyniosła 7,2%. Najwyższe wydatki na zdrowie mają Dania – 8,7%, Finlandia – 8,3% i Francja – 8,2%. Najniższe wydatki na opiekę medyczną ponoszą Słowacja – 1,9%, Cypr – 2,7% i Rumunia – 4,0%. Bardzo mało na zdrowie wydaje też Polska – 4,6%.

Piotr Szumlewicz

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

29 kwietnia:

1966 - Oddano do użytku nowy ośrodek TVP Katowice wraz z 90-metrową wieżą telewizyjną.

1970 - Wojna wietnamska: w celu tropienia partyzantów Viet Congu wojska USA i Wietnamu Płd. dokonują inwazji na sąsiednią Kambodżę.

1991 - Haiti: Obalenie demokratycznie wybranego prezydenta Jeana-Bertranda Aristide'a.

2004 - W Warszawie odbył się Antyszczyt Europejskiego Forum Ekonomicznego.

2006 - Zmarł John K. Galbraith, amerykański ekonomista, zwolennik keynesizmu i interwencjonizmu w gospodarce.

2007 - W Zagrzebiu zmarł Ivica Račan, premier Chorwacji w latach 2000-2003, założyciel i lider Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji.