Eurostat: Niskie wydatki publiczne w Polsce

[2016-04-06 13:50:34]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące wydatków publicznych w PKB w krajach należących do Unii Europejskich. Wynika z nich, że średnie wydatki publiczne w UE w 2014 roku wyniosły 48,2% PKB.

Najwyższe wydatki mają Finlandia – 58,1%, Francja – 57,5%, Dania – 56,0%, Belgia – 55,1%, Austria – 52,7%, Szwecja – 51,8%, Portugalia – 51,7%. Najniższe wydatki mają: Litwa – 34,8%, Rumunia – 34,9%, Łotwa – 37,3%, Estonia – 38,0%, Irlandia – 38,3%, Słowacja – 41,6%, Bułgaria i Polska – po 42,1%.

Eurostat przedstawił też dane na temat wydatków krajów członkowskich na zabezpieczenia społeczne. Średnia wszystkich krajów UE wyniosła 19,5% PKB. Najwyższe wydatki na politykę społeczną są w Finlandii – 25,4%, Francji – 24,8%, Danii – 24,5% i Austrii – 21,7%. Najniższe wydatki miały Rumunia – 11,4%, Łotwa i Litwa – po 11,5% i Estonia – 11,8%. Wydatki poniżej średniej unijnej ma też Polska – 16,1%.

Oddzielnie Eurostat przedstawił dane dotyczące wydatków publicznych na służbę zdrowia. Średnia wydatków w UE wyniosła 7,2%. Najwyższe wydatki na zdrowie mają Dania – 8,7%, Finlandia – 8,3% i Francja – 8,2%. Najniższe wydatki na opiekę medyczną ponoszą Słowacja – 1,9%, Cypr – 2,7% i Rumunia – 4,0%. Bardzo mało na zdrowie wydaje też Polska – 4,6%.

Piotr Szumlewicz

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 lipca:

1783 - Urodził się Simón Bolívar, bohater walk o wyzwolenie Ameryki Południowej spod władzy hiszpańskiej.

1920 - Ignacy Daszyński (PPS) został wicepremierem koalicyjnego Rządu Obrony Narodowej z W. Witosem na czele.

1976 - Zmarł Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, więzień twierdzy brzeskiej.

1983 - Wenezuela: W 200. rocznicę urodzin Simóna Bolívara powstała tajna, lewicowa organizacja polityczno-wojskowa Boliwariański Ruch Rewolucyjny-200. Jednym z jej założycieli był późniejszy prezydent kraju Hugo Chávez.

2005 - W stolicy Wenezueli Caracas rozpoczęła emisję utworzona przez prezydenta Hugo Cháveza panamerykańska telewizja TeleSUR.