Nowy numer "Bez Dogmatu": Silni, zwarci, gotowi

[2017-01-10 17:53:48]

Ukazał się 110. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Dwa główne tematy to militaryzm i sport.

W dziale poświęconym zbrojeniu się współczesnej Polski i świata m.in. Tomasz Jativa pokazuje, w jaki sposób mity romantyczne zasilają prężnie rozwijający się dziś "rynek wyobrażeń militarystycznych" w naszym kraju; Mateusz Pietryka omawia zjawisko wykorzystywania dronów jako nowego narzędzia w polityce militarnej Zachodu; Weronika Adamska przygląda się francuskiej polityce stanu wyjątkowego, w tym zwłaszcza militaryzacji przestrzeni publicznej, jako odpowiedzi na ataki terrorystyczne; zaś Paweł Matusz przypomina o maskulinistycznym charakterze faszyzmu, zwracając uwagę na fascynację środowisk gejowskich (nie tylko w Polsce) "patriotycznym maskulinizmem" i militaryzmem.

W dziale poświęconym sportowi znajdziemy m.in. analizę wizerunków polskich piłkarek w przekazie medialnym PZPN, autorstwa Mariji Duhry, a także rozmowę z Rafałem Lipskim i Kamilem Ślesińskim o działalności demokratycznego klubu sportowego "ZŁY".

Ponadto Zuzanna Szpara pisze o coraz bardziej antykobiecej polityce związku zawodowego "Solidarność", a Małgorzata Fidelis w rozmowie z Piotrem Szumlewiczem podsumowuje amerykańską kampanię prezydencką i zastanawia się, jak będzie wyglądać Ameryka i świat pod rządami Donalda Trumpa.

W numerze znajdą także Państwo recenzje, analizy bieżących wydarzeń politycznych oraz fragmenty dwóch świeżo wydanych książek: Wiktora Marca Rebelia i Reakcja. Rewolucja 1905 roku i plebejskie doświadczenie polityczne (Universitas, 2016) oraz Michała Siermińskiego Dekada przełomu. Polska lewica opozycyjna 1968-1980. Od demokracji robotniczej do narodowego paternalizmu (Książka i Prasa, 2016).

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Agnieszka Mrozik

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Spotkania z kandydatami na prezydenta Warszawy: Andrzej Rozenek
Warszawa, ul. Kopernika 36/40 (OPZZ, II piętro, sala im. Wiadernego)
20 września (czwartek), godz. 16.30
Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1987 - Zmarł Einar Gerhardsen, norweski polityk, trzykrotny premier Norwegii w latach 1945-51, 1955-63 oraz 1963-65, członek Norweskiej Partii Pracy. Stworzył plan odbudowy Norwegii po drugiej wojnie światowej.

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.