Trzydziesty pierwszy numer "Tygodnika Faktycznie":

[2017-02-03 22:17:21]

"Tygodnik Faktycznie" w swoim piątym tegorocznym numerze podejmuje temat inwigilacji mniejszości narodowych, do czego przyznała się właśnie Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Narusza to konstytucyjne prawa obywateli naszego kraju. Niepokojąca jest też próba likwidacji przez władze zasłużonego już Ośrodka Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych.

W tym numerze Piotr Szumlewicz analizuje nieskuteczną i szkodliwą polską politykę antynarkotykową, a Szymon Martys opisuje szaleństwa dekomunizacji na Lubelszczyźnie. Tygodnik angażuje się także obchodzoną 14 lutego akcję Nazywam się Miliard przeciwko przemocy wobec kobiet i dziewcząt.

W bieżącym wydaniu znajdziemy także dwa teksty na temat powszechnego dochodu gwarantowanego – analizę Anny Grodzkiej i wywiad z Ryszardem Szarfenbergiem.

Tygodnik donosi o tym, jak Partia Razem przeciwstawia się w Toruniu podarowaniu publicznej ziemi Kościołowi rzymskokatolickiemu. Ten dziwny pomysł wsparła prawica wszelkich odcieni i niektórzy lokalni działacze uważający się za lewicę.

W dziale historycznym przeczytamy tekst poświęcony Janowi Józefowi Lipskiemu. W dziale światopoglądowym znajdziemy artykuły o ważnych wyborach wieku dziecięcego oraz o hinduizmie jako pluralistycznej religii. W numerze też teksty o przemocowych formach religijności oraz o budzącej kontrowersje figurze zbawiciela.

Piotr Szumlewicz

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 lipca:

1870 - Rady Generalne zatwierdziły I Międzynarodówkę.

1921 - W Łodzi początek obrad XVIII Kongresu PPS, który przyjął nowy statut partii. Uchwalono, że PPS nie będzie brać udziału w rządach koalicyjnych z partiami burżuazyjnymi. Podjęto decyzję o wystąpieniu z II Międzynarodówki. PPS liczyło 55 tys. członków.

1936 - Hiszpania: W Katalonii, utworzona przez anarchistów "Żelazna Kolumna", licząca ponad tysiąc milicjantów, wyruszyła z Barcelony, by walczyć z frankistami.

1952 - Egipt: Rewolucja lipcowa - obalenie monarchii.

1974 - Grecja: Upadek prawicowego reżimu "czarnych pułkowników".

1993 - Szwadron śmierci dokonał masakry bezdomnych dzieci pod kościołem Candelária w Rio de Janeiro.