Trzydziesty pierwszy numer "Tygodnika Faktycznie":

[2017-02-03 22:17:21]

"Tygodnik Faktycznie" w swoim piątym tegorocznym numerze podejmuje temat inwigilacji mniejszości narodowych, do czego przyznała się właśnie Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Narusza to konstytucyjne prawa obywateli naszego kraju. Niepokojąca jest też próba likwidacji przez władze zasłużonego już Ośrodka Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych.

W tym numerze Piotr Szumlewicz analizuje nieskuteczną i szkodliwą polską politykę antynarkotykową, a Szymon Martys opisuje szaleństwa dekomunizacji na Lubelszczyźnie. Tygodnik angażuje się także obchodzoną 14 lutego akcję Nazywam się Miliard przeciwko przemocy wobec kobiet i dziewcząt.

W bieżącym wydaniu znajdziemy także dwa teksty na temat powszechnego dochodu gwarantowanego – analizę Anny Grodzkiej i wywiad z Ryszardem Szarfenbergiem.

Tygodnik donosi o tym, jak Partia Razem przeciwstawia się w Toruniu podarowaniu publicznej ziemi Kościołowi rzymskokatolickiemu. Ten dziwny pomysł wsparła prawica wszelkich odcieni i niektórzy lokalni działacze uważający się za lewicę.

W dziale historycznym przeczytamy tekst poświęcony Janowi Józefowi Lipskiemu. W dziale światopoglądowym znajdziemy artykuły o ważnych wyborach wieku dziecięcego oraz o hinduizmie jako pluralistycznej religii. W numerze też teksty o przemocowych formach religijności oraz o budzącej kontrowersje figurze zbawiciela.

Piotr Szumlewicz

No Pasaran! Dzień pamięci Dąbrowszczaków
Katowice, Wydział Nauk Społecznych, Sala Rady Wydziału (II piętro), ul. Bankowa 11,
1 marca (środa), godz. 13.00-19.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

28 lutego:

1925 - Urodził się Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

1986 - W zamachu zginął Olof Palme, przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier Szwecji.