Trzydziesty pierwszy numer "Tygodnika Faktycznie":

[2017-02-03 22:17:21]

"Tygodnik Faktycznie" w swoim piątym tegorocznym numerze podejmuje temat inwigilacji mniejszości narodowych, do czego przyznała się właśnie Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Narusza to konstytucyjne prawa obywateli naszego kraju. Niepokojąca jest też próba likwidacji przez władze zasłużonego już Ośrodka Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych.

W tym numerze Piotr Szumlewicz analizuje nieskuteczną i szkodliwą polską politykę antynarkotykową, a Szymon Martys opisuje szaleństwa dekomunizacji na Lubelszczyźnie. Tygodnik angażuje się także obchodzoną 14 lutego akcję Nazywam się Miliard przeciwko przemocy wobec kobiet i dziewcząt.

W bieżącym wydaniu znajdziemy także dwa teksty na temat powszechnego dochodu gwarantowanego – analizę Anny Grodzkiej i wywiad z Ryszardem Szarfenbergiem.

Tygodnik donosi o tym, jak Partia Razem przeciwstawia się w Toruniu podarowaniu publicznej ziemi Kościołowi rzymskokatolickiemu. Ten dziwny pomysł wsparła prawica wszelkich odcieni i niektórzy lokalni działacze uważający się za lewicę.

W dziale historycznym przeczytamy tekst poświęcony Janowi Józefowi Lipskiemu. W dziale światopoglądowym znajdziemy artykuły o ważnych wyborach wieku dziecięcego oraz o hinduizmie jako pluralistycznej religii. W numerze też teksty o przemocowych formach religijności oraz o budzącej kontrowersje figurze zbawiciela.

Piotr Szumlewicz

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

28 kwietnia:

1900 - Urodził się Maurice Thorez, francuski polityk komunistyczny, wieloletni lider Francuskiej Partii Komunistycznej (PCF) .

1943 - Z inicjatywy nacjonalistycznych środowisk ukraińskich we Lwowie sformowana została składająca się z ukraińskich ochotników 14. Dywizja Grenadierów SS (tzw. dywizja SS-Galizien).

1946 - Reaktywowano związany z PPS Związek Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej.

1960 - W Wageningen zmarł Anton Pannekoek, holenderski astrofizyk, światowej sławy astronom, teoretyk marksistowski.