GUS: Nieznaczny wzrost bezrobocia

[2017-02-16 00:36:49]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w grudniu 2016 r. Wynika z nich, że pod koniec grudnia stopa bezrobocia wyniosła 8,3% i w porównaniu do grudnia 2015 r. spadła o 1,4 pkt. proc., a w porównaniu do listopada 2016 r. wzrosła o 0,1 pkt proc..

W urzędach pracy na koniec roku zarejestrowanych było 1335,2 tys. bezrobotnych, czyli o 228,1 tys. mniej niż rok wcześniej i o 21,6 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 14,2%, kujawsko-pomorskim – 12,1%, podkarpackim – 11,6% oraz zachodniopomorskim – 11,0%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 5,0%, śląskie – 6,6%, małopolskie – 6,7% i mazowieckie – 7,2%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 28,8%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 25,2%, kętrzyńskim i bartoszyckim – po 23,7% (obydwa woj. warmińsko-mazurskie), a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,9%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 2,2%, w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 2,3% oraz w Warszawie (woj. mazowieckie) i Wrocławiu (woj. Dolnośląskie) – 2,8%.

Piotr Szumlewicz

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.

1975 - Komunistyczne siły Pathet Lao zdobyły stolicę Laosu, Wientian.