Jedenasty tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-03-16 23:13:39]

Jedenasty numer "Tygodnika Faktycznie" przynosi poradnik emerytalny dla wszystkich, którzy zbliżają się do zakończenia pracy zawodowej oraz raport o stanie śledztwa w sprawie śmierci Andrzeja Leppera i jej zagadkowych okolicznościach.

Ponadto bieżące wydanie zawiera więcej niż zwykle tekstów reportażowych, w tym m.in. o konflikcie w ciechanowskim szpitalu, o szerzej nieznanych aspektach afery reprywatyzacyjnej w Warszawie (afera z kamienicą przy Krakowskim Przedmieściu 55), o czyścicielach kamienic w Łodzi, pułapkach, jakie niesie ze sobą system franczyzowy, oraz o tych zastawianych na pracowników przez agencje pracy tymczasowej w Holandii.

Ponadto znajdziemy interesujący wywiad z Dorotą Gardias o PiS-owskiej reformie służby zdrowia oraz felieton o tym, że PiS uczynił z Polaków zakładników swoich szaleństw w polityce międzynarodowej.

Ten numer TF zawiera także materiał o kompromitacji katolickiego ośrodka „cudów i nawróceń” w Medjugorie. A w dziale historyczno-światopoglądowym przeczytamy o nawracaniu słowiańskiej Marzanny, krytyce Kościoła katolickiego według Aleksandra Świętochowskiego oraz o prześladowaniach wolnomyślicieli.

Piotr Szumlewicz

Międzynarodowa konferencja "Gender, Generations, Communism in Central and South-Eastern Europe"
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 144
16-18 listopada 2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 listopada:

1892 - W Paryżu pod przewodnictwem B. Limanowskiego rozpoczął obrady zjazd 18 działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1905 - Urodził się Adam Ważyk, lewicowy poeta i prozaik, autor "Poematu dla dorosłych".

1944 - Albania: Komunistyczni partyzanci wraz z mieszkańcami miasta wyzwolili Tiranę spod okupacji niemieckiej.

1963 - Zmarł Franciszek Haluch, działacz PPS i związków zawodowych.

1973 - W Atenach wojsko dokonało masakry nie stawiających oporu studentów politechniki, protestujących przeciwko rządom junty czarnych pułkowników.

1983 - W Meksyku powstała Zapatystowska Armia Wyzwolenia Narodowego (EZLN).