Jedenasty tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-03-16 23:13:39]

Jedenasty numer "Tygodnika Faktycznie" przynosi poradnik emerytalny dla wszystkich, którzy zbliżają się do zakończenia pracy zawodowej oraz raport o stanie śledztwa w sprawie śmierci Andrzeja Leppera i jej zagadkowych okolicznościach.

Ponadto bieżące wydanie zawiera więcej niż zwykle tekstów reportażowych, w tym m.in. o konflikcie w ciechanowskim szpitalu, o szerzej nieznanych aspektach afery reprywatyzacyjnej w Warszawie (afera z kamienicą przy Krakowskim Przedmieściu 55), o czyścicielach kamienic w Łodzi, pułapkach, jakie niesie ze sobą system franczyzowy, oraz o tych zastawianych na pracowników przez agencje pracy tymczasowej w Holandii.

Ponadto znajdziemy interesujący wywiad z Dorotą Gardias o PiS-owskiej reformie służby zdrowia oraz felieton o tym, że PiS uczynił z Polaków zakładników swoich szaleństw w polityce międzynarodowej.

Ten numer TF zawiera także materiał o kompromitacji katolickiego ośrodka „cudów i nawróceń” w Medjugorie. A w dziale historyczno-światopoglądowym przeczytamy o nawracaniu słowiańskiej Marzanny, krytyce Kościoła katolickiego według Aleksandra Świętochowskiego oraz o prześladowaniach wolnomyślicieli.

Piotr Szumlewicz

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 lipca:

1783 - Urodził się Simón Bolívar, bohater walk o wyzwolenie Ameryki Południowej spod władzy hiszpańskiej.

1920 - Ignacy Daszyński (PPS) został wicepremierem koalicyjnego Rządu Obrony Narodowej z W. Witosem na czele.

1976 - Zmarł Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, więzień twierdzy brzeskiej.

1983 - Wenezuela: W 200. rocznicę urodzin Simóna Bolívara powstała tajna, lewicowa organizacja polityczno-wojskowa Boliwariański Ruch Rewolucyjny-200. Jednym z jej założycieli był późniejszy prezydent kraju Hugo Chávez.

2005 - W stolicy Wenezueli Caracas rozpoczęła emisję utworzona przez prezydenta Hugo Cháveza panamerykańska telewizja TeleSUR.