Jedenasty tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-03-16 23:13:39]

Jedenasty numer "Tygodnika Faktycznie" przynosi poradnik emerytalny dla wszystkich, którzy zbliżają się do zakończenia pracy zawodowej oraz raport o stanie śledztwa w sprawie śmierci Andrzeja Leppera i jej zagadkowych okolicznościach.

Ponadto bieżące wydanie zawiera więcej niż zwykle tekstów reportażowych, w tym m.in. o konflikcie w ciechanowskim szpitalu, o szerzej nieznanych aspektach afery reprywatyzacyjnej w Warszawie (afera z kamienicą przy Krakowskim Przedmieściu 55), o czyścicielach kamienic w Łodzi, pułapkach, jakie niesie ze sobą system franczyzowy, oraz o tych zastawianych na pracowników przez agencje pracy tymczasowej w Holandii.

Ponadto znajdziemy interesujący wywiad z Dorotą Gardias o PiS-owskiej reformie służby zdrowia oraz felieton o tym, że PiS uczynił z Polaków zakładników swoich szaleństw w polityce międzynarodowej.

Ten numer TF zawiera także materiał o kompromitacji katolickiego ośrodka „cudów i nawróceń” w Medjugorie. A w dziale historyczno-światopoglądowym przeczytamy o nawracaniu słowiańskiej Marzanny, krytyce Kościoła katolickiego według Aleksandra Świętochowskiego oraz o prześladowaniach wolnomyślicieli.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

23 czerwca:

1818 - W Krakowie odbył się uroczysty pogrzeb Tadeusza Kościuszki, przywódcy Insurekcji.

1937 - Decyzją Sztabu Generalnego Hiszpańskiej Armii Ludowej utworzono 150 Brygadę Międzynarodową im. Jarosława Dąbrowskiego, przekształconą następnie w XIII Brygadę Międzynarodową.

1944 - 5 Brygada AK Z. Szendzielarza "Łupaszki" zabiła w zamieszkanej gł. przez Litwinów wsi Dubinki 27 cywilów, w tym kobiety i dzieci.

1950 - Szwajcarskie Zgromadzenie Federalne odmówiło przyznania praw wyborczych kobietom.

1956 - W Egipcie kobiety uzyskały czynne i bierne prawa wyborcze.

1996 - Zmarł Andreas Papandreu, grecki polityk, przywódca socjaldemokratycznej partii PASOK. Stał na czele trzech rządów.

2013 - Opozycyjna lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne w Albanii.