Nowy numer "Bez Dogmatu": Urasowienie

[2017-04-03 22:08:02]

Ukazał się 111. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Wiodącymi tematami są rasizm i irracjonalizm w debacie publicznej.

W dziale poświęconym nastrojom rasistowskim i ksenofobicznym w Polsce i na świecie polecamy m.in. wywiad z Sylwią Spurek, zastępczynią Rzecznika Praw Obywatelskich, która w rozmowie z Piotrem Szumlewiczem opowiada o antyuchodźczej fobii w Polsce, przemocy i sprzyjającej im polityce państwa. Ponadto Anna Małyszko pokazuje, jak media głównego nurtu pomogły kształtować nastroje antyimigracyjne w polskim społeczeństwie; Michał Smoleń, obserwując obecny wybuch rasizmu w debacie publicznej, przewiduje, że w perspektywie zmian klimatycznych i wywołanych przez nie migracji wpisze się on na stałe w dyskurs dotyczący migrantów jako użyteczne narzędzie ideologiczne; Joanna Ostrowska przypomina o nieheteronormatywnych ofiarach nazizmu. Zwraca przy tym uwagę, że gdy na świecie trwają dyskusje nad sposobami upamiętniania tej grupy prześladowanych, w Polsce pamięć o niej właściwie nie istnieje.

W dziale na temat irracjonalizmu Tomasz Jativa omawia związki pomiędzy kapitalizmem a myśleniem spiskowym i populizmem; Michał Rauszer zastanawia się, co łączy postprawdę z folklorem; Michał Siermiński udowadnia, że narodowa obsesja na punkcie wyrażenia „polskie obozy śmierci” nie słabnie, a bojownicy o „dobre imię Polski” nie ustają w wysiłkach, by owo sformułowanie tropić i zwalczać; natomiast Ewa Kruszewska i Tomasz Wiśniewski starają się dociec prawdziwej istoty, obrosłego w bajki, mity i legendy, stołecznego smogu.

Poza tym w numerze wszystko, co warto wiedzieć na temat bezwarunkowego dochodu podstawowego (BDP), czyli polemika Macieja Szlindera i Piotra Szumlewicza oraz felietony i analizy bieżących wydarzeń politycznych.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.