Warszawa: Protest przeciwko fałszowaniu historii

[2017-08-22 23:38:04]

Kilkadziesiąt osób protestowało 21 sierpnia pod prowadzonym przez Instytut Pamięci Narodowej centrum edukacyjnym w Warszawie. Pikietujący sprzeciwiali się planom dekomunizacji nazw ulic oraz fałszowaniu historii najnowszej przez IPN. Przynieśli wizerunki patronów ulic, których wpisano na listę do dekomunizacji, a którzy zostali w czasie II Wojny Światowej zamordowani przez nazistów. Mieli również flagę Brygad Międzynarodowych walczących w Wojnie Domowej w Hiszpanii w latach 1936-1939 oraz tablicę informacyjną prostującą manipulacje IPN dotyczące polskich ochotników.

Skandowano między innymi ''Łapy precz od naszych ulic!''. Mówcy z kampanii Historia Czerwona I Czarno-Czerwona, inicjatywy Łapy Precz od ul. Dąbrowszczaków oraz partii Razem, podkreślali, że mamy do czynienia z fałszowaniem historii najnowszej na polityczne zamówienie prawicy. Przypomniano, że za dekomunizację zapłacą lokalne społeczności, które są w ogromnej większości przeciwne zmianom.

Po pikiecie jej uczestnicy chcieli wejść na otwarte spotkanie organizowane przez IPN, a dotyczące ustawy dekomunizacyjnej. Okazało się jednak, że przedstawiciele Instytutu wezwali ochronę I zgodzili się na wpuszczenie tylko 6 osób, co spowodowało przepychanki.

Podczas spotkania przedstawiciele IPN przekonywali, że społeczny opór wobec dekomunizacji jest wynikiem między innymi ''niedojrzałości obywatelskiej''. Zaproszony przez nich do panelu nacjonalistyczny publicysta Leszek Żebrowski lubością opowiadał o rzekomych seksualnych ekscesach komunistycznych partyzantów, a także iż kradli oni damskie halki ''pomimo, że nie było jeszcze parad równości''.

Przedstawiciele inicjatyw broniących patronów przed dekomunizacją zadali pytania dlaczego nikt nie jest podpisany pod opisami patronów do dekomunizacji na stronach www Instytutu. Dr Maciej Korkuć z IPN odparł iż to on opracowywał biogramy, a od lutego nie miał czasu podać odpowiedzieć na zapytania o źródła informacji, gdyż był zajęty pracą nad wdrażaniem ustawy.

Michał Warecki

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

21 listopada:

1694 - Urodził się Voltaire (Wolter), właśc. François-Marie Arouet, francuski pisarz epoki oświecenia, filozof, dramaturg i historyk.

1831 - Francja: Krwawe stłumienie powstania tkaczy w Lyonie; armia zabiła ok. 1000 osób.

1892 - Na zjeździe w Paryżu postanowiono utworzyć Polską Partię Socjalistyczną.

1918 - Odwołanie delegatów PPS z warszawskiej Rady Delegatów Robotniczych i utworzenie własnej Rady.

1918 - W czasie demonstracji robotniczej w Czeladzi żołnierze otworzyli ogień do manifestantów - 5 osób zabitych.

1918 - Rząd Jędrzeja Moraczewskiego wydał manifest zapowiadający reformę rolną i nacjonalizację niektórych gałęzi przemysłu.

1927 - USA: masakra w Columbine w stanie Kolorado - policja ostrzelała strajkujących górników ogniem karabinów maszynowych.

1936 - Polscy górnicy zadeklarowali jeden dzień pracy dla bezrobotnych, wydobywając na ten cel 9500 ton węgla.

1940 - W Krakowie grupa bojowa GL PPS (WRN) pod dowództwem M. Bomby dokonała aktu dywersji na terenie zakładów "Solvay" paląc 500 wagonów prasowanego siana.

2006 - Wybuch metanu w kopalni "KWK" Halemba w Rudzie Śląskiej. Zginęło 23 górników.