Ministerstwo rolnictwa: Pracownicy sezonowi bez płacy minimalnej

[2017-11-01 13:31:17]

Po kilku latach nacisków ze strony OPZZ udało się przeforsować wprowadzenie minimalnej stawki godzinowej. Niestety ustawa zakłada kilka wyjątków, które sprawiają, że część pracowników wciąż otrzymuje wynagrodzenie niższe niż ustawowe 13 zł brutto za godzinę. Niemniej jednak w ostatnich miesiącach sytuacja poprawiła się i zmniejszyła się liczba osób otrzymujących wynagrodzenie niższe od minimum określonego w ustawie. Wkrótce jednak ponownie może nastąpić regres. Zamiast bowiem likwidować luki, rząd przedstawia propozycję, która wykluczy kilkaset tysięcy pracowników z przepisów o płacy minimalnej. Znowu w świetle prawa pracownicy będą otrzymywać groszowe wynagrodzenia.

Piotr Szumlewicz

Ministerstwo rolnictwa przedstawiło projekt ustawy wprowadzającej nowy rodzaj umów cywilnoprawnych – umowy o pomocy przy zbiorach. Zakłada on konieczność odprowadzania składek i podatków od osób sezonowo pracujących w rolnictwie. W projekcie zaznaczono, że chodzi nie tylko o zrywanie czy zbieranie owoców i warzyw, ale także np. ich sortowanie.

Umowy o pomoc przy zbiorach miałyby być zawierane na okres maksymalnie 90 dni w ciągu roku kalendarzowego. Osoba zatrudniająca pracowników do pomocy przy zbiorach musiałby odprowadzać za nie składki na ubezpieczenie społeczne. Wysokość składki na ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie za pomocnika rolnika ma być taka sama, jak dla rolnika. W IV kwartale bieżącego roku składka miesięczna na ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie wynosi 42 zł. Składka miałaby być opłacana jednorazowo za cały okres trwania umowy, a wysokość składki wyliczano by proporcjonalnie do liczby dni, na które zawarto umowę. Rolnik Pracownik sezonowy miałby mieć też opłacaną składkę zdrowotną. Ta miałaby być ustalona na poziomie składki dla domownika w działach specjalnych produkcji rolnej w 2017 r., czyli w wysokości 132 zł miesięcznie. Ustawodawcy podkreślają, że obecnie rolnicy zazwyczaj zawierają z osobami pracującymi sezonowo przy zbiorach plonów umowy cywilno-prawne bez ubezpieczenia społecznego, co ma ulec zmianie. Przepisy mają objąć też pracowników zagranicznych.

Natomiast nowy rodzaj umów nie będzie podlegał regulacjom dotyczącym minimalnego wynagrodzenia na pracę. Pracodawcy zatrudniający pracowników sezonowych nie będą więc musieli płacić ani minimalnej płacy miesięcznej, ani minimalnej płacy godzinowej.

Ministerstwo Rolnictwa szacuje, że pracowników sezonowych, których obejmie ustawa, jest ok. 500 tys.

Zgodnie z zapowiedziami rządu, ustawa mogłaby zacząć obowiązywać już od sezonu letniego w 2018 r.

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.