Nowy numer "Bez Dogmatu": Stop fundamentalizmom religijnym!

[2018-01-15 12:02:47]

Właśnie ukazał się 114. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Wiodącymi tematami są fundamentalizmy religijne i mieszkalnictwo.

W dziale dotyczącym fundamentalizmów m.in. Piotr Szumlewicz pokazuje, jak dalece polskie państwo odbiega od świeckiego ideału; Zbigniew Szczęsny przedstawia średniowieczną regułę Duo sunt – wedle której Kościół nie sprawuje bezpośrednio rządów, ale rezerwuje sobie prawo do wpływania na politykę – i dowodzi, że staje się ona znowu aktualna; Adam Cioch, opierając się na własnych doświadczeniach, wyjaśnia, dlaczego ludzie poddają się fundamentalistycznym ideologiom; natomiast Tomasz Jativa omawia związki między fundamentalizmem religijnym a władzą i tłumaczy powody udanej ofensywy politycznej różnego rodzaju fundamentalizmów w ostatnich latach.

W części poświęconej mieszkalnictwu m.in. Dawid Kański rekonstruuje założenia i sposoby realizacji polskiej polityki mieszkaniowej ostatnich dwudziestu siedmiu lat; a Piotr Ciszewski rozprawia się z mitami, które wpływają na sposób myślenia o problemie mieszkaniowym w Polsce i kształtują politykę państwa w tym zakresie.

Z kolei w dziale kulturalnym m.in. recenzja książki Wolność i pisanie. Dorota Masłowska i Andrzej Stasiuk w postkolonialnej Polsce Claudii Snochowskiej-Gonzalez autorstwa Macieja Dudy i fragment ludowej historii Romów, mającej ukazać się w połowie roku książki Przemysława Witkowskiego. Ponadto Szara Gęś przygotowała coś specjalnego dla wszystkich miłujących ojczyznę bez granic, ale z granicami zamkniętymi dla uchodźców – jedyny taki – quiz patriotyczny!

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.