Nowy numer "Bez Dogmatu": Stop fundamentalizmom religijnym!

[2018-01-15 12:02:47]

Właśnie ukazał się 114. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Wiodącymi tematami są fundamentalizmy religijne i mieszkalnictwo.

W dziale dotyczącym fundamentalizmów m.in. Piotr Szumlewicz pokazuje, jak dalece polskie państwo odbiega od świeckiego ideału; Zbigniew Szczęsny przedstawia średniowieczną regułę Duo sunt – wedle której Kościół nie sprawuje bezpośrednio rządów, ale rezerwuje sobie prawo do wpływania na politykę – i dowodzi, że staje się ona znowu aktualna; Adam Cioch, opierając się na własnych doświadczeniach, wyjaśnia, dlaczego ludzie poddają się fundamentalistycznym ideologiom; natomiast Tomasz Jativa omawia związki między fundamentalizmem religijnym a władzą i tłumaczy powody udanej ofensywy politycznej różnego rodzaju fundamentalizmów w ostatnich latach.

W części poświęconej mieszkalnictwu m.in. Dawid Kański rekonstruuje założenia i sposoby realizacji polskiej polityki mieszkaniowej ostatnich dwudziestu siedmiu lat; a Piotr Ciszewski rozprawia się z mitami, które wpływają na sposób myślenia o problemie mieszkaniowym w Polsce i kształtują politykę państwa w tym zakresie.

Z kolei w dziale kulturalnym m.in. recenzja książki Wolność i pisanie. Dorota Masłowska i Andrzej Stasiuk w postkolonialnej Polsce Claudii Snochowskiej-Gonzalez autorstwa Macieja Dudy i fragment ludowej historii Romów, mającej ukazać się w połowie roku książki Przemysława Witkowskiego. Ponadto Szara Gęś przygotowała coś specjalnego dla wszystkich miłujących ojczyznę bez granic, ale z granicami zamkniętymi dla uchodźców – jedyny taki – quiz patriotyczny!

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

17 października:

1760 - Urodził się Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1908 - Urodził się Kenji Miyamoto, długoletni lider Japońskiej Partii Komunistycznej (Nihon Kyôsantô).

1928 - Rozłam w PPS - powstała prorządowa PPS dawna Frakcja Rewolucyjna.

1938 - W Amsterdamie na emigracji politycznej zmarł Karol Kautsky, czołowy ideolog niemieckiej socjaldemokracji; przywódca marksistowskiego centrum.

1961 - Paryska policja dokonała masakry protestujących Algierczyków, zginęło od 50 do 200 osób.

1997 - Ekshumowane w Boliwii i przewiezione na Kubę zwłoki Ernesto „Che” Guevary pochowano w jego mauzoleum w mieście Santa Clara.