GUS: Wzrost stopy bezrobocia w grudniu

[2018-01-24 16:01:07]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w grudniu 2017 r. Wynika z nich, że pod koniec grudnia stopa bezrobocia wyniosła 6,7% i w porównaniu do grudnia 2016 r. spadła o 1,6 pkt. proc., a w porównaniu do listopada 2017 r. wzrosła o 0,1 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec marca zarejestrowanych było 1082 tys. bezrobotnych, czyli o 253 tys. mniej niż rok wcześniej i o 14 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 11,7%, kujawsko-pomorskim – 10,0%, podkarpackim – 9,7% oraz lubelskim i świętokrzyskim – po 8,8%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,7%, śląskie – 5,2%, małopolskie – 5,4% i pomorskie – 5,5%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 25,8%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 22,2%, łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 21,3%, bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,6%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,4%, w powiecie wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – 1,7%, w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 1,8%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 1,9%.

Piotr Szumlewicz

Polska mniejszych miast
Zawiercie, Księgarnia Edukacyjna Szkółka Językowa w Zawierciu Sądowa 10
28 maja (poniedziałek), godz. 18.00-20.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

28 maja:

1855 - W Pau zmarł Jan Kanty Podolecki, polski publicysta, socjalista, badacz kultury ludowej, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego.

1871 - Upadek Komuny Paryskiej.

1952 - Greczynki uzyskały prawa wyborcze.

1964 - Powstała Organizacja Wyzwolenia Palestyny (OWP).

2003 - Zmarła Irena Jurgielewiczowa, powieściopisarka, pedagog, autorka wielu książek dla młodzieży oraz wykładowca w Wolnej Wszechnicy Polskiej.