Węgry: 40 proc. młodych chce wyjechać z kraju

[2018-03-15 20:44:46]

Jak wynika z sondażu przeprowadzonego przez Instytut Republikon, 40 proc. Węgrów w wieku 18-24 lata chce w najbliższym czasie wyjechać z kraju.

Ankietowanym zadano pytanie: "Czy Pan/i lub któryś z członków rodziny planuje w najbliższym czasie podjęcie pracy za granicą?". Sondaż przeprowadzono na próbie 1000 osób.

Najwyższy odsetek odpowiedzi twierdzących zanotowano w najmłodszej grupie wiekowej (18-24 lata). Przy tym 34 proc. badanych zadeklarowało, że sami mają taki zamiar lub chce tak zrobić ktoś z ich rodziny, głównie z powodu większego dobrobytu za granicą, 5 proc. - głównie z powodu stanu węgierskiego życia publicznego, a pozostali z innych przyczyn. 16 proc. odpowiedziało, że nie wiedzą lub nie udzieliło odpowiedzi.

Im starsza grupa wiekowa, tym rzadziej deklarowano zamiar wyjazdu do pracy za granicę. Wśród ogółu społeczeństwa odsetek tych, którzy sami chcą wyjechać do pracy za granicę lub mają w rodzinie takie osoby, wyniósł 18 proc.

wch

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

14 grudnia:

1852 - Na Curaçao urodził się Daniel De Leon, amerykański socjalista, działacz II Międzynarodówki, przywódca Socjalistycznej Partii Pracy.

1870 - Urodził się Karl Renner, austriacki polityk, socjolog prawa, jeden z teoretyków austromarksizmu; 1918-20 pierwszy kanclerz, 1945-50 prezydent Austrii.

1913 - W Samborze urodził się Artur Sandauer, krytyk literacki, eseista, tłumacz i profesor Uniwersytetu Warszawskiego.