Wielka Brytania: Corbyn o aferze z otruciem Skripala

[2018-03-18 01:42:05]

W ostatnich tygodniach świat obiegła wiadomość, że były agent służb specjalnych Rosji, który w latach 90. został zwerbowany prze brytyjski wywiad, Siergiej Skripal, oraz jego córka, zostali otruci bronią chemiczną. Śledztwo wykazało, że w organizmie ofiar znaleziono toksyczną substancję produkowaną w Rosji. Reakcją premier Theresy May było wydalenie z kraju 23 rosyjskich dyplomatów.

Podczas debaty w Izbie Gmin lider Laburzystów Jeremy Corbyn wytknął premier May, że rosyjscy oligarchowie, którzy dorobili się na złodziejskiej prywatyzacji w latach 90., traktują Wielką Brytanię jako bezpieczną przystań dla swojego majątku. Corbyn wezwał rząd, by uderzył w interesy proputinowskich oligarchów, ale zauważył też, że Konserwatyści tego nie uczynią, ponieważ finansowe lobby z londyńskiego City chroni rosyjskich miliarderów.

Krytyce lidera Partii Pracy towarzyszył jego sceptycyzm, co do odpowiedzialności Rosji za otrucie Skripala i jego córki. Corbyn stwierdził, że May nie ma na to ostatecznych dowodów. Przypomniał przy tym do decyzji o napaści na Irak, której też towarzyszył brak przekonujących argumentów, że Saddam Husajn posiada broń masowego rażenia.

Argumentacja Corbyna ściągnęła na niego zarzuty o polityczną naiwność, wybielania putinowskiej Rosji i wywołała podziały wśród samych Laburzystów.

wch

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

22 sierpnia:

1974 - W Krakowie zmarł Eugeniusz Kwiatkowski, działacz gospodarczy, polityk, inż. chemik. Przyczynił się do rozwoju polskiego przemysłu i gospodarki morskiej.

1994 - Holandia: Socjaldemokrata Wim Kok (PvdA) został premierem.

2007 - Zmarła Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

2011 - Zmarł Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady (NDP).