Warszawa: 55-tysięczny protest przeciw zaostrzeniu prawa aborcyjnego

[2018-03-24 00:50:03]

W całej Polsce miały miejsce protesty w ramach „Czarnego Piątku”. Według szacunków stołecznego ratusza, w Warszawie wzięło w nim udział blisko 55 tys. osób. Protestowano przeciwko zaostrzeniu przepisów prawa aborcyjnego, co przewiduje obywatelski projekt ustawy „Zatrzymaj aborcję”.

19 marca br. sejmowa Komisja Sprawiedliwości i Praw Człowieka pozytywnie zaopiniowała obywatelski projekt o zmianie ustawy z dnia 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży. Proponowane zmiany odbierają możliwość przerwania ciąży ze względu na ciężkie i nieodwracalne wady płodu. Jednak posiedzenia sejmowej Komisji Polityki Społecznej i Rodzin, która miała zająć się tym projektem, zostały odwołane.

W odpowiedzi na dalsze prace nad projektem Ogólnopolski Strajk Kobiet zorganizował kolejną akcję pod hasłem "Czarny Piątek".

Uczestnicy demonstracji rozpoczęli protest przed Domem Arcybiskupów Warszawskich na ul. Miodowej, a stamtąd Traktem Królewskim przeszli pod Sejm. Na czele marszu niesiono transparent z napisem "Niepodległe Polki" i rysunkiem czarnego parasola. Podczas dłuższego wiecu pod Sejmem zgromadzeni skandowali m.in.: "Myślę, czuję, decyduję", "Równe prawa - wspólna sprawa", "Rewolucja jest kobietą". Następnie Alejami Jerozolimskimi, przez rondo Dmowskiego, przemaszerowali pod siedzibę PiS na ul. Nowogrodzkiej, skandując po m.in.: "Idziemy po Prawo i Sprawiedliwość". W czasie przemarszu ruch samochodów i tramwajów w centrum stolicy został całkowicie sparaliżowany.

Mniejsze protesty odbyły się również w innych miastach, m.in. Poznaniu, Katowicach, Krakowie, Łodzi, Gdańsku, Szczecinie, Częstochowie i Toruniu.

wch

fot. wch

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

15 lutego:

1910 - Urodziła się Irena Sendlerowa, działaczka społeczna związana z ruchem socjalistycznym. Uratowała 2,5 tys. żydowskich dzieci z warszawskiego getta. Uhonorowana tytułem Sprawiedliwa Wśród Narodów Świata.

1977 - Socjaldemokraci wygrali wybory parlamentarne w Danii.

1979 - W wyniku wybuchu gazu w warszawskiej Rotundzie zginęło 49 osób, ponad 100 zostało rannych.

1982 - Agatha Barbara z Partii Pracy została pierwszą kobietą-prezydentem Malty.

1989 - Ostatnie oddziały armii radzieckiej opuściły Afganistan.

1999 - Kurdyjski przywódca Abdullah Öcalan został ujęty przez Turków.

2003 - Przeciwko inwazji na Irak protestowano w 600 miastach na całym świecie. W tym największym w dziejach proteście antywojennym wzięło udział łącznie 8-30 mln ludzi.

2009 - W Wenezueli 54,4% głosujących w referendum opowiedziało się za zniesieniem limitu dwóch kadencji dla prezydenta.

2017 - Zmarła Alicja Jaszczuk, dziennikarka publikująca pod panieńskim nazwiskiem Alicja Stypuła, działaczka organizacji lewicowych i świeckich.

2018 - Khadga Prasad Oli z Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.