GUS: Stopa bezrobocia wynosi 6,3%

[2018-05-29 13:16:01]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w kwietniu 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec kwietnia stopa bezrobocia wyniosła 6,3% i w porównaniu do kwietnia 2017 r. spadła o 1,3 pkt. proc., a w porównaniu do marca 2018 r. spadła o 0,3 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec kwietnia zarejestrowanych było 1042,5 tys. bezrobotnych, czyli o 210,2 tys. mniej niż rok wcześniej i o 49,6 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W kwietniu bez prawa do zasiłku było 85,2% bezrobotnych, czyli o 1,3 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 11,1%, kujawsko-pomorskim – 9,4%, podkarpackim – 9,3%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,6%, śląskie – 4,9%, małopolskie – 5,1%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 24,7%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 21,0%, łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 20,6%, bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 19,2%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,4%, w powiecie wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – 1,6%, poznańskim (woj. wielkopolskie) – 1,7% oraz w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 1,8%.

Piotr Szumlewicz

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1968 - Zmarł Johann Koplenig, austriacki polityk, przewodniczący Komunistycznej Partii Austrii.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

1984 - W Australii powstał drugi gabinet premiera Boba Hawke’a (ALP).

1997 - Zmarł David Rousset, francuski dziennikarz, publicysta, polityk trockistowski.