Kasjerzy chwalą ograniczenie handlu w niedzielę, ale woleliby wyższe płace

[2018-07-16 21:40:03]

Platforma TakeTask specjalizująca się w analizach handlu przeprowadziła badanie na temat oceny ograniczenia handlu w niedzielę wśród kasjerek i kasjerów. Sondaż przeprowadzono w weekend 23-24 czerwca na próbie 134 osób w różnych sieciach handlowych z kilkunastu polskich miast.

W lutym bieżącego roku 56% pracowników sieci popierało ustawę ograniczającą sprzedaż. Teraz odsetek osób popierających ograniczenie handlu popiera 71% badanych. Wśród osób posiadających dzieci odsetek zwolenników ustawy wzrósł z 69% do 77%, a przeciwnych nowym rozwiązaniom jest 14% badanych. W grupie pracowników, którzy nie mają dzieci, również wzrosło poparcie dla zakazu handlu. W poprzednim badaniu było 37% takich głosów, a w tym 61%. Odsetek przeciwników ustawy wśród osób bezdzietnych spadł z 41% do 35%. Jednocześnie zwiększył się odsetek ankietowanych przekonanych o tym, że zyskali więcej czasu dla siebie, rodziny i znajomych. W porównaniu z lutowym badaniem nastąpił ich wzrost z 66% do 81%.

Zarazem 27% kasjerek i kasjerów twierdzi, że po wprowadzeniu nowych rozwiązań pobiera niższe wynagrodzenie, a 56% nie odnotowało obniżki płac.

Okazuje się natomiast, że zdecydowana większość badanych deklaruje, że pracuje w niekorzystnych dla siebie godzinach pracy. Z poprzedniego badania, przeprowadzonego w lutym bieżącego roku wynikało, że 38% pracowników obawiało się pogorszenia godzin pracy, np. wprowadzenia trybu pracy w soboty do północy lub w poniedziałki od wcześniejszych godzin, niż dotychczas, a 41% nie podzielało tego lęku. Teraz blisko dwa razy więcej badanych zauważa taką konieczność. Deklaruje to 69% respondentów będących rodzicami i 67% osób bezdzietnych. Autorzy badania wskazują, że rodzice często zgadzają się na niedogodne godziny pracy, bo chcą zarobić wystarczającą ilość pieniędzy dla siebie i dzieci.

Pomimo deklarowanego poparcia dla ograniczenia handlu w niedzielę, większość badanych wolałaby wyższe płace za pracę w niedzielę od obecnych rozwiązań. Zgodnie z czerwcowym badaniem istotnie wzrósł odsetek osób, które wolałyby otrzymać dwa i pół razy wyższą stawkę godzinową niż mieć wolne w niedzielę. W lutym 43% badanych preferowało wyższe płace niż obligatoryjnie dzień wolny – dzisiaj poparcie dla tej opcji wzrosło do 51%. Przeciwne zdanie wyraziło 33% respondentów. Większe poparcie dla wyższej stawki godzinowej jest wśród osób bezdzietnych. Aż 67% z nich opowiada się za lepiej płatną pracą, a 25% nie popiera tego rozwiązania. Opcja wyższych stawek przeważa też wśród pracujących rodziców. Wyższe wynagrodzenia zamiast zakazu poparło 41% badanych, a niechęć wobec tej propozycji wyraziło 37% badanych.

14 lipca:

1789 - Zdobycie Bastylii przez lud Paryża - początek Rewolucji Francuskiej.

1798 - USA: Pisanie, publikowanie lub rozgłaszanie fałszywych lub wrogich wobec rządu Stanów Zjednoczonych informacji zostało uznane za przestępstwo federalne.

1873 - Górnicy kopalni cynku Szarlej w Piekarach Śl. rozpoczęli strajk okupacyjny. W starciach z pruską policją i wojskiem, zginęło 9 górników. Strajk zakończono po 5 dniach. Udało się uzyskać podwyższenie wynagrodzeń, skrócenie dniówek dla młodocianych i kobiet

1877 - USA: Podczas strajku generalnego w Chicago doszło do walk robotników z policją. Co najmniej 30 osób zginęło od kul policji.

1878 - USA: Wielki strajk kolejarzy.

1896 - Urodził się Buenaventura Durruti, hiszpański anarchista, działacz polityczny i związkowy, przywódca CNT-FAI.

1948 - Egipt: Izraelskie samoloty zbombardowały Kair.

1958 - Irak: Obalenie monarchii.

1979 - Nikaragua: Upadek prawicowego reżimu Somozy - władzę przejmują sandiniści.

1986 - Francja: W przemówieniu z okazji Dnia Bastylii, prezydent Mitterand oświadczył, że nie podpisze dekretu rządu Chiraca o reprywatyzacji 65 przedsiębiorstw państwowych.

1989 - W Warszawie zmarł Artur Sandauer, krytyk literacki, eseista, tłumacz i profesor Uniwersytetu Warszawskiego.