GUS o wypadkach przy pracy

[2018-09-06 22:55:21]

Statystyki GUS wydają się optymistyczne, ale warto pamiętać, że liczba wydatków w Polsce wciąż należy do najwyższych w Unii Europejskiej. Oficjalne statystyki nie obejmują też wielu wypadków, które mają miejsce przy umowach cywilno-prawnych i w szarej strefie. Ponadto wielu pracodawców naciska na pracowników, aby nie zgłaszali uszczerbków na zdrowiu związanych z pracą.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat liczby ofiar wypadków przy pracy w pierwszej połowie bieżącego roku.

Wynika z nich, że w tym czasie łączna liczba poszkodowanych w wypadkach przy pracy wyniosła 37007 osób i była mniejsza o 5,3% niż rok wcześniej. W pierwszej połowie 2018 r. wypadkom ciężkim uległo 202 osób, czyli o 9,4% mniej niż przed rokiem. Wypadkom śmiertelnym uległo 73 osób, czyli o 21,5% mniej niż w pierwszym półroczu 2017 r. Najwięcej wypadków śmiertelnych było w budownictwie – 20, przetwórstwie przemysłowym – 14 oraz transporcie i gospodarce magazynowej – 12.

Zmalała również liczba poszkodowanych przypadająca na 1000 osób pracujących (tzw. wskaźnik wypadkowości) z 3,07 w I półroczu 2017 r. do 2,81 w I półroczu 2018 r.

W konsekwencji wypadków przy pracy pracownicy opuścili 1,06 mln dni, czyli 28,8 dni na jednego poszkodowanego.

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.