Protesty "żółtych kamizelek" we Francji i kolejnych krajach

[2018-12-02 22:23:06]

1 grudnia odbyły się kolejne protesty „żółtych kamizelek” będące wyrazem sprzeciwu wobec polityki prezydenta Emmanuela Macrona.

Od wczesnych godzin porannych protestujący zaczęli gromadzić się w okolicach paryskiego Łuku Triumfalnego, gdzie m.in. znajdowały się punkty kontroli tożsamości oraz zawartości toreb i plecaków przed wejściem na Pola Elizejskie. Wiele „żółtych kamizelek” usiłowało jednak dostać się na nie bez przechodzenia kontroli. Doszło do zamieszek i starć z policją, która użyła gazu łzawiącego i armatek wodnych. Zatrzymano 412 osób, ponad 133 zostało ranne, w tym 23 policjantów.

Na kilku ulicach grupy osób rozbijały witryny sklepów, niszczyły mienie miejskie i podpalały samochody. Miały miejsce przypadki plądrowania sklepów i oddziałów banków.

W całej Francji w manifestacjach wzięło udział co najmniej 136 tys. osób. W wielu miejscach doszło do blokad dróg. Protesty te, w przeciwieństwie do paryskich, miały spokojniejszy przebieg.

Ruch tzw. „żółtych kamizelek” zaczyna rozprzestrzeniać się po Europie. Protesty rozpoczęły się w Belgii i Holandii.

Pierwsze doniesienia o protestach w Brukseli pojawiły się wczoraj. Media informowały m.in. o podpalonych samochodach i demolowaniu sklepów na przedmieściach.

Podobna sytuacja panuje w Holandii. Według lokalnych mediów „żółte kamizelki” protestowały w kilku miastach, m.in. w Amsterdamie, Hadze, Alkmaar i Groningen.

W internecie pojawiły się również pierwsze informacje o protestach w Niemczech. Jak dotąd są to niewielkie grupy, nie przekraczające tysiąca osób. Grupa „żółtych kamizelek” w Berlinie opanowała jeden z głównych placów miasta, przy Bramie Brandenburskiej. Zażądali m.in. rezygnacji Angeli Merkel ze stanowiska kanclerza.

wch

fot. pixabay

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

20 marca:

1848 - Wiosna Ludów: W Poznaniu utworzono Komitet Narodowy Polski.

1918 - W Krakowie odbył się XIV zjazd PPSD; podjęto uchwałę w opowiadającą się za przyjęciem parlamentarnego systemu rządów.

1918 - Interpelacja w sejmie przewodniczącego Związku Polskich Posłów Socjalistycznych Ignacego Daszyńskiego w sprawie krwawych wypadków w Zagłębiu Dąbrowskim w dniu 12 marca.

1936 - Policja przystąpiła do usuwania siłą robotnic prowadzących strajk okupacyjny w krakowskiej fabryce "Semperit".

1937 - Bitwa pod Guadalajarą - siły republikańskie odpierają skierowany na Madryt atak wojsk frankistowskich i włoskiego korpusu ekspedycyjnego.

1988 - Zmarł Antoni Pajdak, działacz socjalistyczny, komendant Milicji Robotniczej w latach okupacji hitlerowskiej i jeden z przedstawicieli PPS-u we władzach Polski Podziemnej.

2003 - W Warszawie policja rozbiła pokojową demonstrację przeciwko atakowi na Irak, zatrzymując ok. 30 osób.

2003 - Międzynarodowa koalicja (gł. USA, Wielkiej Brytanii, Australii, Danii i Polski) zaatakowała Irak.

2013 - Alenka Bratušek (centrolewicowa Pozywna Słowenia) została pierwszą kobietą-premierem Słowenii.

2017 - Francisco Guterres (FRETILIN) wygrał w I turze wybory prezydenckie na Timorze Wschodnim, zdobywając 57,1% głosów.