Eurostat: Wysokie zróżnicowanie regionalne poziomu PKB w UE

[2019-03-25 02:10:12]

Eurostat przedstawił porównawcze dane na temat bogactwa poszczególnych regionów w Unii Europejskiej. Raport dotyczy Produktu Krajowego Brutto na jednego mieszkańca przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej w 2017 roku.

Zgodnie z danymi średnia dla całej Unii Europejskiej w 2017 roku wynosiła 30000 euro na osobę.

Największy poziom PKB w UE był w: Luksemburgu – 253% średniej unijnej, Irlandii – 181%, Holandii i Danii – po 128%, w Austrii – 128% i w Niemczech – 124%.

Najmniejszy PKB na osobę miały: Bułgaria – 49%, Chorwacja – 62%, Rumunia – 63%, Łotwa i Grecja – po 67%, Węgry – 68% i Polska – 70%.

Najbogatszym regionem UE w 2017 roku była zachodnia część Londynu, gdzie PKB na osobę w parytecie siły nabywczej wynosił aż 626% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły: Luksemburg – 264%, irlandzki Southern – 220%, Hamburg – 202%, region brukselski – 196%, irlandzki Eastern & Midland – 189%, Praga – 187%, Bratysława – 179%, górna Bawaria i wschodnia część Londynu – po 177%.

Najbiedniejszym regionem UE w 2017 roku był bułgarski region Severozapaden, gdzie PKB na mieszkańca wynosił tylko 31% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły bułgarski region Severen tsentralen oraz francuski Mayotte – po 34%, bułgarskie Yuzhen tsentralen – 35%, bułgarski Severoiztochen oraz rumuński Nord Est – po 39%.

W pierwszej dwudziestce najbiedniejszych regionów znalazły się 3 polskie województwa: Lubelskie – 48% oraz Podkarpackie i Warmińsko-Mazurskie – po 49%. 15 polskich regionów ma PKB poniżej 75% średniej unijnej. Województwo Wielkopolskie ma poziom 76% średniej PKB, a PKB w regionie warszawskim stołecznym wynosi 152% średniej.

Piotr Szumlewicz

Debata o biedzie
Wrocław, Przejście Garncarskei 2
27 lutego (czwartek), godz. 17.30

25 lutego:

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1968 - Żołnierze południowokoreańscy dokonali masakry 135 osób w wietnamskiej wiosce Ha My, po czym pochowali ofiary w masowym grobie.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.