Ukraina: Oficjalne wyniki I tury wyborów prezydenckich

[2019-04-04 13:00:18]

Centralna Komisja Wyborcza przeliczyła wszystkie głosy oddane w pierwszej turze wyborów prezydenckich i w czwartek ogłosiła jej ostateczne wyniki.

Do drugiej tury głosowania przeszli Wołodymyr Zełenski i Petro Poroszenko.

Zełenski uzyskał 30,2 proc. głosów i zajął pierwszą pozycję w większości ukraińskich obwodów. Starający się o reelekcję obecnie urzędujący prezydent otrzymał niemal dwa razy mniej - 15,9 proc. głosów, wygrywając jedynie w centrum Kijowa, rejonach lwowskim, tarnopolskim i winnickim oraz w obwodach zagranicznych (poza Polską).

Trzecie miejsce zajęła była premier Julia Tymoszenko z wynikiem 13,4 proc. poparcia. Na czwartej pozycji znalazł się Jurij Bojko z wynikiem 11,6 proc, który wygrał w rejonie charkowskim, Budziaku i na terenach sąsiadujących z Donbasem.

Piąte miejsce zajął były minister obrony Anatolij Hrycenko (6,9 proc.), szóste były szef Służby Bezpieczeństwa Ukrainy Ihor Smeszko (6 proc.), siódme lider nacjonalistycznej Partii Radykalnej Ołeh Liaszko (5,5 proc.), a ósme były wicepremier z czasów prezydentury Wiktora Janukowycza Ołeksandr Wiłkuł (4,15 proc.), zaś dopiero dziewiąte Rusłan Koszułynski z nacjonalistycznej partii Swoboda (1,6) proc.

Pozostałych 30 kandydatek i kandydatów nie przekroczyło 1 proc. poparcia.

Frekwencja w wyborach wyniosła 63 proc. Druga tura wyborów odbędzie się 21 kwietnia.

wch

21 czerwca:

1812 - W Bonn urodził się Mojżesz Hess, niemiecko-żydowski filozof, jeden z prekursorów socjalizmu.

1905 - Urodził się Jean-Paul Sartre, związany z lewicą powieściopisarz, dramaturg, eseista i filozof francuski. Przedstawiciel egzystencjalizmu. Rozwinął własną wersję socjologii marksistowskiej.

1913 - Urodził się Luis Taruc, filipiński działacz komunistyczny.

1914 - Zmarła Bertha von Suttner, austriacka pisarka, dziennikarka, jedna z wiodących postaci ruchu pacyfistycznego. W 1905 roku została pierwszą kobietą, która otrzymała Pokojową Nagrodę Nobla.

1918 - Zmarł Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu.

1935 - Urodziła się Françoise Sagan, pisarka francuska, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

1938 - W Warszawie otwarto I Kongres Pracy Społeczno-Obywatelskiej Kobiet z udziałem 40 organizacji kobiecych z całego kraju.

1940 - W nocy z 20 na 21 czerwca masowe egzekucje więźniów politycznych w podwarszawskich Palmirach. Rozstrzelany został m.in. działacz PPS Mieczysław Niedziałkowski.

1985 - Zmarł Tage Erlander, polityk szwedzki. W latach 1946-69 premier i przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP)

1996 - Stoczniowcy demonstrowali w Warszawie przeciwko planom likwidacji Stoczni Gdańskiej.

2004 - W wyniku rozłamu Komunistycznej Partii Kazachstanu powstała Komunistyczna Ludowa Partia Kazachstanu