IFJ: Dziennikarze potępiają naklejki Gazety Polskiej

[2019-07-25 18:29:51]

Skandal wokół homofobicznych naklejek Gazety Polskiej odbija się coraz szerszym echem na świecie. Głos w tej sprawie zabrała Międzynarodowa Federacja Dziennikarzy (International Federation of Journalists – IFJ).

W specjalnym oświadczeniu Federacja pisze, że „naklejki Gazety Polskiej są pogwałceniem zasad Globalnej Karty Etyki dla Dziennikarzy IFJ”.

Artykuł 9 Karty głosi, że  „Dziennikarze powinni gwarantować, aby rozpowszechnianie informacji czy opinii nie przyczyniało się do [szerszenia] nienawiści lub uprzedzeń i powinni robić wszystko co w ich mocy by nie przyczyniać się do szerzenia dyskryminacji”.

Federacja przypomina, że Polska to „kraj w którym mowa nienawiści przeciwko społeczności LGBT narasta, w szczególności ze strony rządzącej partii Prawo i Sprawiedliwość, mocno popieranej przez Gazetę Polską”.

Anthony Bellanger, Sekretarz Generalny IFJ powiedział: „Potępiamy z całą energią nieodpowiedzialne zachowanie Gazety Polskiej, które napędza nienawiść w stosunku do społeczności LGBT. Nakłaniamy ich by porzucili swoje plany i przestali wzywać do przemocy wobec osób LGBT”.

Działająca od 1926 roku Międzynarodowa Federacja Dziennikarzy reprezentuje ponad 600 tysięcy dziennikarzy ze 187 związków i stowarzyszeń dziennikarskich w 140 krajach. W Polsce należy do niej Stowarzyszenie Dziennikarzy Rzeczypospolitej Polskiej.

Polska sekcja Federacji także opublikowała stanowisko w tej sprawie. W oświadczeniu zatytułowanym "Naklejki Pogardy", Stowarzyszenie Dziennikarzy Rzeczypospolitej Polskiej pisze: „Publikacja naklejek anty-LGBT przez Gazetę Polską, finansowaną w znacznej części z pieniędzy podatników, jest złamaniem wszelkich zasad etyki dziennikarskiej i stawia zespół redakcyjny poza nawiasem dziennikarskiej społeczności. Naklejki są wyrazem pogardy dla ludzi, którzy są pomijani z racji na swe orientacje seksualne. Takie akcje gazety zasługują na potępienie. Naruszane jest prawo obowiązujące w Polsce, wykluczające ludzi o odmiennych poglądach i preferencjach. SDRP potępia tego rodzaju działalność, sprzeciwia się promowaniu aktów wykluczenia i przemocy wobec innych.”

Publikacja naklejek przez Gazetę Polską zbiegła się z pierwszą w Białymstoku Paradą Równości. Pokojowy marsz w którym brało udział wiele rodzin i młodzieży został brutalnie zaatakowany przez bandy agresywnych chuliganów z prawicy. Pobita przez "prawdziwych patriotów" została między innymi 14 letnia dziewczynka, tylko dlatego, że szła w Marszu czy 15 letni chłopak, tylko dlatego, że miał kolorowe włosy. W kierunku uczestników Marszu poleciały petardy, butelki i kamienie. Prawicowcy zaatakowali też policjantów ochraniających Marsz.

Bartłomiej Zindulski

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.