IFJ: Dziennikarze potępiają naklejki Gazety Polskiej

[2019-07-25 18:29:51]

Skandal wokół homofobicznych naklejek Gazety Polskiej odbija się coraz szerszym echem na świecie. Głos w tej sprawie zabrała Międzynarodowa Federacja Dziennikarzy (International Federation of Journalists – IFJ).

W specjalnym oświadczeniu Federacja pisze, że „naklejki Gazety Polskiej są pogwałceniem zasad Globalnej Karty Etyki dla Dziennikarzy IFJ”.

Artykuł 9 Karty głosi, że  „Dziennikarze powinni gwarantować, aby rozpowszechnianie informacji czy opinii nie przyczyniało się do [szerszenia] nienawiści lub uprzedzeń i powinni robić wszystko co w ich mocy by nie przyczyniać się do szerzenia dyskryminacji”.

Federacja przypomina, że Polska to „kraj w którym mowa nienawiści przeciwko społeczności LGBT narasta, w szczególności ze strony rządzącej partii Prawo i Sprawiedliwość, mocno popieranej przez Gazetę Polską”.

Anthony Bellanger, Sekretarz Generalny IFJ powiedział: „Potępiamy z całą energią nieodpowiedzialne zachowanie Gazety Polskiej, które napędza nienawiść w stosunku do społeczności LGBT. Nakłaniamy ich by porzucili swoje plany i przestali wzywać do przemocy wobec osób LGBT”.

Działająca od 1926 roku Międzynarodowa Federacja Dziennikarzy reprezentuje ponad 600 tysięcy dziennikarzy ze 187 związków i stowarzyszeń dziennikarskich w 140 krajach. W Polsce należy do niej Stowarzyszenie Dziennikarzy Rzeczypospolitej Polskiej.

Polska sekcja Federacji także opublikowała stanowisko w tej sprawie. W oświadczeniu zatytułowanym "Naklejki Pogardy", Stowarzyszenie Dziennikarzy Rzeczypospolitej Polskiej pisze: „Publikacja naklejek anty-LGBT przez Gazetę Polską, finansowaną w znacznej części z pieniędzy podatników, jest złamaniem wszelkich zasad etyki dziennikarskiej i stawia zespół redakcyjny poza nawiasem dziennikarskiej społeczności. Naklejki są wyrazem pogardy dla ludzi, którzy są pomijani z racji na swe orientacje seksualne. Takie akcje gazety zasługują na potępienie. Naruszane jest prawo obowiązujące w Polsce, wykluczające ludzi o odmiennych poglądach i preferencjach. SDRP potępia tego rodzaju działalność, sprzeciwia się promowaniu aktów wykluczenia i przemocy wobec innych.”

Publikacja naklejek przez Gazetę Polską zbiegła się z pierwszą w Białymstoku Paradą Równości. Pokojowy marsz w którym brało udział wiele rodzin i młodzieży został brutalnie zaatakowany przez bandy agresywnych chuliganów z prawicy. Pobita przez "prawdziwych patriotów" została między innymi 14 letnia dziewczynka, tylko dlatego, że szła w Marszu czy 15 letni chłopak, tylko dlatego, że miał kolorowe włosy. W kierunku uczestników Marszu poleciały petardy, butelki i kamienie. Prawicowcy zaatakowali też policjantów ochraniających Marsz.

Bartłomiej Zindulski

Ekologiczna katastrofa: Wrocław - Polska - Europa - świat
Wrocław, "Tajne Komplety", Przejście Garncarskie 2
24.10.2019 godz. 17.30.
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

21 października:

1868 - W Kucharach urodził się Stanisław (Salomon) Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1869 - Zmarł Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w USA Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.