Austria: Triumf chadeków, najsłabszy wynik socjaldemokratów

[2019-09-30 22:13:11]

W przedterminowych wyborach do Rady Narodowej, izby niższej austriackiego parlamentu, Austriacka Partia Ludowa (ÖVP) zdobyła aż 38,4 proc. głosów, zaś opozycyjna Socjaldemokratyczna Partia Austrii (SPÖ) jedynie 21,5 proc. - najmniej w swojej historii.

Trzecie miejsce zajęła nacjonalistyczna Austriacka Partia Wolności (FPÖ), która otrzymała 17,3 proc. głosów. Po czterech latach do parlamentu wracają Zieloni, zdobywając 12,4 proc. Z piątym wynikiem (7,4 proc.) weszli też do niego liberałowie z partii NEOS.

Lewicowo-zielona TERAZ – Lista Pilza otrzymała 1.9%, zaś Komunistyczna Partia Austrii - 0.9% głosów.

Misję utworzenia rządu otrzyma lider chadeków i niedawny kanclerz Sebastian Kurz. Jego partia nie będzie mieć jednak wystarczającej liczby mandatów, aby rządzić samodzielnie. Dlatego niezbędny będzie jej koalicjant.

Przedterminowe wybory były efektem skandalu, który wstrząsnął austriacką sceną polityczną. W maju do mediów wyciekło nagranie ukazujące wicekanclerza i lidera nacjonalistycznej FPÖ Heinza-Christiana Strache, podczas prywatnej rozmowy na Ibizie latem 2017 r. Polityk ustalał ze swoją rozmówczynią, podającą się za krewną jednego z bliskich Kremlowi rosyjskich oligarchów, szczegóły przekazania ogromnych sum na nielegalne wsparcie finansowe dla jego ugrupowania w zamian za pomoc w realizacji różnych interesów.

wch

fot. Wikimedia Commons

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

24 stycznia:

1977 - W Madrycie faszystowscy bojówkarze zastrzelili 5 prawników lewicowego związku zawodowego CCOO, a 4 ciężko zranili.

1993 - W Wiedniu ponad 200 tys. osób demonstrowało przeciwko fali agresji wobec obcokrajowców. Był to największy wiec w Austrii od 1938 r.

2006 - W San Salvador zmarł Schafik Handal, lewicowy polityk salwadorski. Nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich w 2004 r.

2011 - Lara Giddings (ALP) została pierwszą kobietą-premierem australijskiego stanu Tasmania.