Austria: Triumf chadeków, najsłabszy wynik socjaldemokratów

[2019-09-30 22:13:11]

W przedterminowych wyborach do Rady Narodowej, izby niższej austriackiego parlamentu, Austriacka Partia Ludowa (ÖVP) zdobyła aż 38,4 proc. głosów, zaś opozycyjna Socjaldemokratyczna Partia Austrii (SPÖ) jedynie 21,5 proc. - najmniej w swojej historii.

Trzecie miejsce zajęła nacjonalistyczna Austriacka Partia Wolności (FPÖ), która otrzymała 17,3 proc. głosów. Po czterech latach do parlamentu wracają Zieloni, zdobywając 12,4 proc. Z piątym wynikiem (7,4 proc.) weszli też do niego liberałowie z partii NEOS.

Lewicowo-zielona TERAZ – Lista Pilza otrzymała 1.9%, zaś Komunistyczna Partia Austrii - 0.9% głosów.

Misję utworzenia rządu otrzyma lider chadeków i niedawny kanclerz Sebastian Kurz. Jego partia nie będzie mieć jednak wystarczającej liczby mandatów, aby rządzić samodzielnie. Dlatego niezbędny będzie jej koalicjant.

Przedterminowe wybory były efektem skandalu, który wstrząsnął austriacką sceną polityczną. W maju do mediów wyciekło nagranie ukazujące wicekanclerza i lidera nacjonalistycznej FPÖ Heinza-Christiana Strache, podczas prywatnej rozmowy na Ibizie latem 2017 r. Polityk ustalał ze swoją rozmówczynią, podającą się za krewną jednego z bliskich Kremlowi rosyjskich oligarchów, szczegóły przekazania ogromnych sum na nielegalne wsparcie finansowe dla jego ugrupowania w zamian za pomoc w realizacji różnych interesów.

wch

fot. Wikimedia Commons

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.