Wybory parlamentarne w Polsce - 13 października 2019 r. (akt.)

[2019-10-12 13:51:05]

Wybory parlementarne 13 października 2019 roku przebiegały pod znakiem zwiększonej frekwencji. Frekwencja o godzinie 12.00 wyniosła w skali kraju 18,14 % - podała Państwowa Komisja Wyborcza. W poprzednich wyborach parlamentarnych, w 2015 roku, wynosiła ona 16,47 %.

Potwierdziły to dane o frekwencji z godziny 17.00. Wyniosła ona 45,94 %. Frekwencja ta jest wyższa o 6,97 punktu procentowego niż cztery lata temu. Najwyższą frekwencję odnotowano w województwach mazowieckim, małopolskim i pomorskim. Najniższą zaś tradycyjnie w województwach opolskim i warmińsko-mazurskim.

Zgodnie z przewidywaniami wybory parlamentarne wygrało Prawo i Sprawiedliwość. Sondaż Exit-Poll daje rządzącemu ugrupowaniu 43,6 %. Na drugim miejscu znajduje się Koalicja Obywatelska z 27,4 %. Ostatnie miejsce na podium zajmuje lewicowa koalicja startująca pod barwami SLD. Sondaż daje jej 11,8% głosów. Niespodziewanie dobry wynik odniosło Polskie Stronnictwo Ludowe zasilone wieloma działaczami Ruchu Kukiz'15. Sondaż daje mu aż 9,6 %. Żaden z wcześniejszych sondaży nie przewidywał tak dobrego wyniku ludowców. Na końcu stawki w kolejce do parlamentu znajduje się Konfederacja, sojusz narodowców i korwinistów, który według sondaży otrzymał 6,4 % poparcia.

Szacowana frekwencja wyniosła wg IPSOS 61,1%.

Aktualizacja, 14 października 2019, godzina 18.00

PiS traci większość w Senacie, zdobywając 49 mandatów, opozycja zaś zdobywa przewagę 51 mandatów, w tym 2 senatorów z Lewicy.

Oficjalne wyniki wyborów parlamentarnych 2019 wyglądają następująco (100% komisji):
PiS: 43,59% (235 mandatów)
KO: 27,40% (134 mandaty)
Lewica: 12,56% (49 mandatów)
PSL: 8,55% (30 mandatów)
Konfederacja: 6,81% (11 mandatów)
pozostałe komitety: 1,09% (Mniejszość Niemiecka - 1 mandat).

Tomasz Rysz

Kto w Europie głosuje na lewicę?
online
22 września (wtorek), godz. 18.30
Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.