Hiszpania: PSOE wygrywa, Vox - trzecią siłą (akt.)

[2019-11-10 19:46:35]

Hiszpańska Socjalistyczna Partia Robotnicza (PSOE) ponownie zwyciężyła w kolejnych w tym roku, przedterminowych wyborach parlamentarnych.

Po przeliczeniu wszystkich głosów ogłoszono, że PSOE uzyskała 28,0 proc. poparcia i 120 mandatów, podczas gdy konserwatyści z Partii Ludowej (PP) 20,8 proc. i 88 mandatów w 350-osobowych Kortezach.

Trzecie miejsce zdobyła skrajnie prawicowa partia Vox - aż 15,1 proc. i 52 mandaty. Kolejne miejsca zajęli: lewicowcy z Unidos Podemos - 12,8 proc. i 35 mandatów, liberałowie z partii Ciudadanos - 6,8 proc. i 10 mandatów, lewicowe Más País - 2,3 proc. i 3 mandaty, zaś wszyscy pozostali - 11,3 proc., w tym Republikańska Lewica Katalonii (ERC-S) - 13 mandatów.

Frekwencja wyniosła 69,87 proc.

wch

fot. Waldemar Chamala

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.