Wrocław: Debata SFWM „Ile Kościoła w państwie?”

[2019-11-23 08:25:16]

Społeczne Forum Wymiany Myśli podejmuje w listopadzie debatę na temat niezwykle nośny. Chodzi o relacje między państwem a Kościołem. Jak zawsze w ostatni czwartek miesiąca (28.11.2019) zapraszamy na dyskusję do „Tajnych Kompletów” we Wrocławiu – Sukiennice/Przejście Garncarskie 2. Temat dyskusji – „Ile Kościoła w państwie?”.

Kaplica w Komendzie Powiatowej Policji, krzyż w Sejmie, zagadnienie pedofilii wśród duchowieństwa, ofensywa fundamentalistów katolickich we wszystkich możliwych płaszczyznach debaty i życia publicznego, przerywanie ciąży, klauzula sumienia dla lekarzy i farmaceutów (np. w woj. podkarpackim nie jest możliwe dokonanie nawet zgodnie z i tak restrykcyjną ustawą dozwalająca ten zabieg w wyniku lokalnych wpływów katolickich purytanów), wiejski folwark arcybiskupa Leszka Głodzia na Podlasiu, język nienawiści jakim posługuje się wielu hierarchów (np. krakowski metropolita Marek Jędraszewski), masowy udział duchowieństwa we wszystkich uroczystościach państwowych, religia w szkołach itd. To są wszystko elementy ostrych, emocjonalnych debat w naszym kraju. I temperatura tych debat rośnie z roku na rok. Funkcjonuje konkordat – umowa międzynarodowa mająca regulować relacje między państwem a Kościołem. Zdaniem wielu nie jest ona respektowana. Zwłaszcza ze strony kościelnej. Podnosi się coraz więcej głosów postulujących renegocjację tej umowy co nie jest sprawą łatwą i prostą.

Namiętne spory i oceny budziła działalność osławionej Komisji Majątkowej. Jej efekty to budowa – często niezgodnie z obowiązującymi przepisami – majątkowo-ziemskiego imperium Kościoła. Nie omieszkamy o tym też wspomnieć.

Planujemy zaprosić specjalistów i znawców tej tematyki z całej Polski. Wspomagać się będziemy łączeniami przez Skype’a z tymi którzy nie będą mogli do nas przyjechać. Jak zawsze przeprowadzimy transmisje on-line.

Zapraszamy do udziału i dyskusji - Społeczne Forum Wymiany Myśli z Wrocławia

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.