Wrocław: Debata SFWM „Ile Kościoła w państwie?”

[2019-11-23 08:25:16]

Społeczne Forum Wymiany Myśli podejmuje w listopadzie debatę na temat niezwykle nośny. Chodzi o relacje między państwem a Kościołem. Jak zawsze w ostatni czwartek miesiąca (28.11.2019) zapraszamy na dyskusję do „Tajnych Kompletów” we Wrocławiu – Sukiennice/Przejście Garncarskie 2. Temat dyskusji – „Ile Kościoła w państwie?”.

Kaplica w Komendzie Powiatowej Policji, krzyż w Sejmie, zagadnienie pedofilii wśród duchowieństwa, ofensywa fundamentalistów katolickich we wszystkich możliwych płaszczyznach debaty i życia publicznego, przerywanie ciąży, klauzula sumienia dla lekarzy i farmaceutów (np. w woj. podkarpackim nie jest możliwe dokonanie nawet zgodnie z i tak restrykcyjną ustawą dozwalająca ten zabieg w wyniku lokalnych wpływów katolickich purytanów), wiejski folwark arcybiskupa Leszka Głodzia na Podlasiu, język nienawiści jakim posługuje się wielu hierarchów (np. krakowski metropolita Marek Jędraszewski), masowy udział duchowieństwa we wszystkich uroczystościach państwowych, religia w szkołach itd. To są wszystko elementy ostrych, emocjonalnych debat w naszym kraju. I temperatura tych debat rośnie z roku na rok. Funkcjonuje konkordat – umowa międzynarodowa mająca regulować relacje między państwem a Kościołem. Zdaniem wielu nie jest ona respektowana. Zwłaszcza ze strony kościelnej. Podnosi się coraz więcej głosów postulujących renegocjację tej umowy co nie jest sprawą łatwą i prostą.

Namiętne spory i oceny budziła działalność osławionej Komisji Majątkowej. Jej efekty to budowa – często niezgodnie z obowiązującymi przepisami – majątkowo-ziemskiego imperium Kościoła. Nie omieszkamy o tym też wspomnieć.

Planujemy zaprosić specjalistów i znawców tej tematyki z całej Polski. Wspomagać się będziemy łączeniami przez Skype’a z tymi którzy nie będą mogli do nas przyjechać. Jak zawsze przeprowadzimy transmisje on-line.

Zapraszamy do udziału i dyskusji - Społeczne Forum Wymiany Myśli z Wrocławia

19 lutego:

1861 - W Rosji zniesiono poddaństwo chłopów.

1912 - Urodził się Anton Buttigieg, polityk Maltańskiej Partii Pracy, prezydent Malty w latach 1976-81.

1927 - Zmarł Georg Brandes, duński krytyk literacki, filozof i pisarz, inicjator skandynawskiego antyklerykalizmu, autor książki o Polsce.

1951 - Zmarł André Gide, pisarz francuski, autor m.in. "Lochów Watykanu", noblista.

1956 - Rehabilitacja KPP i jej przywódców.

1976 - Islandia zerwała stosunki dyplomatyczne z Wielką Brytanią.

1985 - Komisja Ochrony Praw Człowieka ONZ uchwaliła rezolucję uznającą syjonizm za formę rasizmu.

1999 - Rozpoczęły się strajki pracowników polskiej służby zdrowia.

2008 - Fidel Castro ogłosił swoją rezygnację z funkcji przewodniczącego kubańskiej Rady Państwa.