Finlandia: Nowy rząd z rekordową reprezentacją kobiet

[2019-12-12 22:14:04]

Sanna Marin, 34-letnia czołowa polityczka fińskiej Partii Socjaldemokratycznej (SDP, na zdjęciu), objęła stanowisko premier tego kraju. Marin jest najmłodszą urzędującą szefową rządu na świecie, najmłodszą premier w historii Finlandii i trzecią kobietą piastującą tę funkcję.

Skład koalicji rządowej nie uległ zmianie: w dalszym ciągu tworzą go SDP, Patia Centrum, Zieloni, Sojusz Lewicy oraz Szwedzka Partia Ludowa. Przypomnijmy, że do upadku poprzedniego gabinetu Anttiego Rinne (SDP) doprowadziła Partia Centrum, niezadowolona z reakcji rządu na strajk pocztowców.

W rządzie Sanny Marin jest rekordowa liczba kobiet: kierują one 12 z 19 ministerstw, w tym tych uznawanych za najważniejsze. Tekę wicepremier i minister finansów objęła 32-letnia Katri Kulmuni z Partii Centrum. Na czele ministerstwa spraw wewnętrznych stanęła szefowa Zielonych, 34-letnia Maria Ohisalo. Z kolei ministerstwo edukacji przypadło 32-letniej Li Andersson, liderce Sojuszu Lewicy. A wiceprzewodnicząca partii mniejszości szwedzkiej Anna-Maja Henriksson objęła resort sprawiedliwości.

Uwagę mediów przyciągnął fakt, że Marin wychowała się w rodzinie jednopłciowej (dorastała z mamą i jej partnerką).

Sanna Marin rozpoczęła swoją karierę polityczną w wieku 21 lat, kiedy przystąpiła do młodzieżówki SDP. Ma dyplom z prawa administracyjnego na uniwersytecie w Tampere i zna trzy języki obce - szwedzki, angielski i niemiecki. Jest mężatką, ma jedno dziecko.

Krzysztof Kobrzak

Wikipedia

1 kwietnia:

1750 - W Dederkałach Wlk. na Wołyniu urodził się Hugo Kołłątaj, oświeceniowy działacz polityczny, publicysta, pisarz, ksiądz; organizator Kuźnicy Kołłątajowskiej.

1938 - Sąd Okręgowy w Krakowie skazał Bolesława Drobnera, działacza socjalistycznego, na 3 lata więzienia.

1940 - Urodziła się Wangari Maathai, kenijska działaczka ekologiczna, założycielka Partii Zielonych Kenii – Mazingira, laureatka Pokojowej Nagrody Nobla 2004.

2007 - W skład rządu Nepalu weszli przedstawiciele partii komunistycznej.

2018 - Carlos Alvarado Quesada (PAC) wygrał wybory prezydenckie w Kostaryce.