Finlandia: Nowy rząd z rekordową reprezentacją kobiet

[2019-12-12 22:14:04]

Sanna Marin, 34-letnia czołowa polityczka fińskiej Partii Socjaldemokratycznej (SDP, na zdjęciu), objęła stanowisko premier tego kraju. Marin jest najmłodszą urzędującą szefową rządu na świecie, najmłodszą premier w historii Finlandii i trzecią kobietą piastującą tę funkcję.

Skład koalicji rządowej nie uległ zmianie: w dalszym ciągu tworzą go SDP, Patia Centrum, Zieloni, Sojusz Lewicy oraz Szwedzka Partia Ludowa. Przypomnijmy, że do upadku poprzedniego gabinetu Anttiego Rinne (SDP) doprowadziła Partia Centrum, niezadowolona z reakcji rządu na strajk pocztowców.

W rządzie Sanny Marin jest rekordowa liczba kobiet: kierują one 12 z 19 ministerstw, w tym tych uznawanych za najważniejsze. Tekę wicepremier i minister finansów objęła 32-letnia Katri Kulmuni z Partii Centrum. Na czele ministerstwa spraw wewnętrznych stanęła szefowa Zielonych, 34-letnia Maria Ohisalo. Z kolei ministerstwo edukacji przypadło 32-letniej Li Andersson, liderce Sojuszu Lewicy. A wiceprzewodnicząca partii mniejszości szwedzkiej Anna-Maja Henriksson objęła resort sprawiedliwości.

Uwagę mediów przyciągnął fakt, że Marin wychowała się w rodzinie jednopłciowej (dorastała z mamą i jej partnerką).

Sanna Marin rozpoczęła swoją karierę polityczną w wieku 21 lat, kiedy przystąpiła do młodzieżówki SDP. Ma dyplom z prawa administracyjnego na uniwersytecie w Tampere i zna trzy języki obce - szwedzki, angielski i niemiecki. Jest mężatką, ma jedno dziecko.

Krzysztof Kobrzak

Wikipedia

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1977 - Zmarła Edwarda Orłowska, właśc. Estera Mirer, działaczka komunistyczna.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.