Robert Biedroń kandydatem parlamentarnej lewicy na prezydenta

[2020-01-10 22:37:06]

Robert Biedroń będzie miał ciężki orzech do zgryzienia. Raczej nie zaszkodzi mu, ani nie pomoże elektorat Andrzeja Dudy, wywodzący się z głównie z małych ośrodków, konserwatywno-ludowy, jak i przywiązany do świadczeń socjalnych wprowadzonych przez PiS w obszarze polityki rodzinnej czy trzynastej emerytury. Najcięższym orzechem będą dla Biedronia dość silne liberalne media, optujące za kandydatką Koalicji Obywatelskiej Małgorzatą Kidawą-Błońską, bądź za namaszczonym na czarnego konia tych wyborów, "nowoczesnym" chadekiem Szymonem Hołownią, który jako nowy celebryta ma w tych wyborach prawdopodobnie odegrać rolę Kukiza z 2015 roku. Dlatego, Biedroń i wspierający go doradcy i politycy powinni tak rozszerzyć program polityczny, by wynik opiewający na 12% w zamówionym przez Lewicę sondażu stał się faktem. Defensywne podejście i nadmierne kopiowanie czy to Kidawy-Błońskiej, czy Hołowni może zredukować wynik Roberta Biedronia np. do 4%, a więc do sumy elektoratu Magdaleny Ogórek i Janusza Palikota z 2015 roku. Po tym wydarzeniu, lewica nie dostała się do Sejmu. Niech będzie to przestrogą dla lewicy parlamentarnej w tych wyborach prezydenckich, a zarazem zachętą do koncentracji na tematach wszelakich (choć nie należy mieć nigdy więcej niż 10 priorytetów, bo wtedy w oczach elektoratu przestają być one istotnymi zadaniami), nie zaś tylko kobiecych, obyczajowych czy ekologicznych, które swoją niszę znajdują przede wszystkim w dużych miastach.

Tomasz Rysz

Robert Biedroń został nieoficjalnie wskazany jako kandydat na prezydenta parlamentarnej koalicji Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Wiosny i Partii Lewica Razem. Oficjalnego poparcia udzieliła mu Rada Krajowa ostatniej z trzech wymienionych. Również szef SLD, Włodzimierz Czarzasty potwierdził, że Biedroń będzie wspólnym kandydatem lewicowej koalicji. Z zamówionego przez Lewicę sondażu wynika, że Biedroń może zyskać 12% poparcia, a więc wynik zbliżony do wyniku osiągniętego przez koalicję lewicy w ostatnich wyborach parlamentarnych. Jest to trzeci rezultat sondażowy, za 45% dla obecnego prezydenta Andrzeja Dudy i 23% dla kandydatki Koalicji Obywatelskiej Małgorzaty Kidawy-Błońskiej.

tr

5 kwietnia:

1917 - Centralny Komitet Robotniczy PPS wystosował pismo do socjalistów rosyjskich, wyrażające uznanie dla Rewolucji Lutowej.

1919 - Wojsko polskie dokonało w zdobytym Pińsku masakry 35 Żydów, oskarżanych o popieranie bolszewików.

1943 - Około 900 osób (w tym 209 dzieci) zginęło, a 1300 zostało rannych w wyniku omyłkowego zbombardowania belgijskiego miasta Mortsel przez lotnictwo amerykańskie.

1951 - W USA Julius i Ethel Rosenbergowie zostali skazani na karę śmierci za szpiegostwo na rzecz ZSRR.

1971 - We francuskim piśmie Le Nouvel Observateur ukazał się Manifest 343 podpisany przez 343 znane kobiety, które przyznawały się w nim do dokonania nielegalnej wtedy we Francji aborcji oraz żądały jej legalizacji i wolnego dostępu do środków antykoncepcyjnych.

1993 - Polscy rybacy zablokowali porty w Gdańsku, Gdyni i Szczecinie, żądajac ograniczenia importu ryb.

1997 - W Nowym Jorku zmarł Allen Ginsberg, amerykański poeta, jeden z liderów ruchu artystycznego określanego jako Beat Generation, działacz społeczny, zdeklarowany homoseksualista.

2009 - Komuniści wygrali wybory parlamentarne w Mołdawii.