Robert Biedroń kandydatem parlamentarnej lewicy na prezydenta

[2020-01-10 22:37:06]

Robert Biedroń będzie miał ciężki orzech do zgryzienia. Raczej nie zaszkodzi mu, ani nie pomoże elektorat Andrzeja Dudy, wywodzący się z głównie z małych ośrodków, konserwatywno-ludowy, jak i przywiązany do świadczeń socjalnych wprowadzonych przez PiS w obszarze polityki rodzinnej czy trzynastej emerytury. Najcięższym orzechem będą dla Biedronia dość silne liberalne media, optujące za kandydatką Koalicji Obywatelskiej Małgorzatą Kidawą-Błońską, bądź za namaszczonym na czarnego konia tych wyborów, "nowoczesnym" chadekiem Szymonem Hołownią, który jako nowy celebryta ma w tych wyborach prawdopodobnie odegrać rolę Kukiza z 2015 roku. Dlatego, Biedroń i wspierający go doradcy i politycy powinni tak rozszerzyć program polityczny, by wynik opiewający na 12% w zamówionym przez Lewicę sondażu stał się faktem. Defensywne podejście i nadmierne kopiowanie czy to Kidawy-Błońskiej, czy Hołowni może zredukować wynik Roberta Biedronia np. do 4%, a więc do sumy elektoratu Magdaleny Ogórek i Janusza Palikota z 2015 roku. Po tym wydarzeniu, lewica nie dostała się do Sejmu. Niech będzie to przestrogą dla lewicy parlamentarnej w tych wyborach prezydenckich, a zarazem zachętą do koncentracji na tematach wszelakich (choć nie należy mieć nigdy więcej niż 10 priorytetów, bo wtedy w oczach elektoratu przestają być one istotnymi zadaniami), nie zaś tylko kobiecych, obyczajowych czy ekologicznych, które swoją niszę znajdują przede wszystkim w dużych miastach.

Tomasz Rysz

Robert Biedroń został nieoficjalnie wskazany jako kandydat na prezydenta parlamentarnej koalicji Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Wiosny i Partii Lewica Razem. Oficjalnego poparcia udzieliła mu Rada Krajowa ostatniej z trzech wymienionych. Również szef SLD, Włodzimierz Czarzasty potwierdził, że Biedroń będzie wspólnym kandydatem lewicowej koalicji. Z zamówionego przez Lewicę sondażu wynika, że Biedroń może zyskać 12% poparcia, a więc wynik zbliżony do wyniku osiągniętego przez koalicję lewicy w ostatnich wyborach parlamentarnych. Jest to trzeci rezultat sondażowy, za 45% dla obecnego prezydenta Andrzeja Dudy i 23% dla kandydatki Koalicji Obywatelskiej Małgorzaty Kidawy-Błońskiej.

tr

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.