Robert Biedroń kandydatem parlamentarnej lewicy na prezydenta

[2020-01-10 22:37:06]

Robert Biedroń został nieoficjalnie wskazany jako kandydat na prezydenta parlamentarnej koalicji Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Wiosny i Partii Lewica Razem. Oficjalnego poparcia udzieliła mu Rada Krajowa ostatniej z trzech wymienionych. Również szef SLD, Włodzimierz Czarzasty potwierdził, że Biedroń będzie wspólnym kandydatem lewicowej koalicji. Z zamówionego przez Lewicę sondażu wynika, że Biedroń może zyskać 12% poparcia, a więc wynik zbliżony do wyniku osiągniętego przez koalicję lewicy w ostatnich wyborach parlamentarnych. Jest to trzeci rezultat sondażowy, za 45% dla obecnego prezydenta Andrzeja Dudy i 23% dla kandydatki Koalicji Obywatelskiej Małgorzaty Kidawy-Błońskiej.

tr

5 sierpnia:

1895 - W Londynie zmarł Fryderyk Engels.

1908 - Zmarł Walery Wróblewski, działacz rewolucyjno-demokratyczny, dowódca w powstaniu styczniowym, generał Komuny Paryskiej, działacz Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich.

1915 - Początek konferencji w Zimmerwaldzie, na której doszło do konsolidacji lewicy antywojennej.

1936 - KCZZ (Komisja Centralna Związków Zawodowych) wezwała związkowców do zbierania funduszy na pomoc dla rodzin poległych obrońców Republiki Hiszpańskiej.

1944 - W Sulejówku zmarł Jędrzej Moraczewski, działacz PPSD i PPS, minister w rządzie Daszyńskiego, następnie premier.

1944 - Poległ Bolesław Dratwa, radny miasta Warszawy, sekretarz Warszawskiego Okręgowego Komitetu Robotniczego PPS, sekretarz Rady Klasowych Związków Zawodowych.

1964 - Lotnictwo amerykańskie rozpoczęło bombardowania Wietnamu Północnego.

1981 - USA: Ronald Reagan nakazał zwolnienie z pracy 11 359 strajkujących kontrolerów lotu.

2005 - Zmarła Françoise d'Eaubonne, francuska pisarka, eseistka i poetka, przeciwniczka wojen i kary śmierci; zapoczątkowała ruch ekofeministyczny.