Hiszpania: Powstał koalicyjny rząd PSOE i Unidas Podemos

[2020-01-13 11:44:39]

Premier Pedro Sanchez skończył kompletowanie składu nowego rządu. Nowy gabinet, złożony z socjaldemokratów z Hiszpańskiej Socjalistycznej Partii Robotniczej (PSOE) i polityków radykalnej lewicy z bloku Unidas Podemos, będzie pierwszym pierwszym koalicyjnym gabinecie od czasu przywrócenia demokracji w kraju w 1978 r.

Zasiądzie w nim 11 kobiet i tyle samo mężczyzn. Przewidziano cztery stanowiska dla wicepremierów, z czego aż trzy przypadły kobietom.

Pierwsze jego posiedzenie zostało wyznaczone na wtorek.

Sanchez obiecuje, że jego gabinet będzie realizował politykę prospołeczną. Zapowiada także podjęcie rozmów ws. rozwiązania konfliktu w Katalonii.

wch

4 sierpnia:

1919 - Do Budapesztu, w celu likwidacji Węgierskiej Republiki Rad, wkroczyły wojska rumuńskie i czechosłowackie.

1937 - "Gazeta Polska" opublikowała informację o aresztowaniu w Moskwie Sekretarza Generalnego KPP Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego; Sekretariat Krajowy KPP uznał publikację za prowokację i atak na partię.

1944 - Zginął Krzysztof Kamil Baczyński, wybitny poeta, powstaniec, w gimnazjum członek Organizacji Młodzieży Socjalistycznej „Spartakus”, współpracownik konspiracyjnych pism młodzieży socjalistycznej - „Drogi” oraz „Płomieni”

1974 - Włochy: 12 osób zginęło w przeprowadzonym przez włoskich neofaszystów zamachu bombowym na pociąg ekspresowy relacji Rzym - Monachium.

1983 - W Górnej Wolcie (dziś Burkina Faso) doszło do zamachu stanu, w wyniku którego prezydentem został lewicowiec Thomas Sankara.

1993 - RPA: Czarnoskóra Yvy Metsepe-Casaburri została szefową państwowego radia i telewizji.

2004 - Czechy: Socjaldemokrata Stanislav Gross został premierem.

2005 - Izrael: W Szefaram dezerter z armii izraelskiej E.Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów i raniąc 22 innych.

2016 - Nepal: Prachanda, lider maoistowskiej Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.