Związkowa Alternatywa chce obniżenia pensji rządzącym

[2020-04-20 01:41:02]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zaapelował o parlamentarzystów, by na okres epidemii obniżyli wynagrodzenia premierowi, prezydentowi oraz wszystkim ministrom o 40%.

Związkowcy krytycznie oceniają zawarte w tarczy antykryzysowej rozwiązania, które pozwalają na obniżki płac dla pracowników. Ich zdaniem w sytuacji kryzysu rząd powinien podejmować wszelkie działania, aby zapobiec spadkowi realnych dochodów.

Jeżeli jednak rząd uznał, że takie obniżki muszą mieć miejsce, to powinien wysłać społeczeństwu jasny sygnał, że konsekwencje kryzysu solidarnie poniosą nie tylko pracownicy, ale też najwyżsi nominaci władzy. Stąd apel o znaczne obniżenie wynagrodzeń najwyższych urzędników państwowych.

Zdaniem Związkowej Alternatywy podobne regulacje powinny zostać przyjęte wobec posłów i senatorów, jak też wojewodów oraz najwyższych urzędników administracji samorządowej. Obniżki wynagrodzeń powinny też objąć zarządy spółek skarbu państwa, szczególnie te, które obniżają wynagrodzenia dla pracowników. "Nie akceptujemy sytuacji, gdy załoga ma godzić się na obniżki płac, a w tym samym czasie członkowie zarządu wciąż otrzymują honoraria wysokości kilkudziesięciu tysięcy złotych" - czytamy w piśmie podpisanym przez przewodniczącego związku, Piotra Szumlewicza.

AM

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1980 - Uczestnik misji Sojuz 38 Arnaldo Tamayo Méndez został pierwszym Kubańczykiem w kosmosie.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).

2009 - W wyniku wybuchu metanu kopalni "Wujek-Śląsk" w Rudzie Śląskiej śmierć poniosło 20 górników, 36 zostało rannych.