Związkowa Alternatywa chce obniżenia pensji rządzącym

[2020-04-20 01:41:02]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zaapelował o parlamentarzystów, by na okres epidemii obniżyli wynagrodzenia premierowi, prezydentowi oraz wszystkim ministrom o 40%.

Związkowcy krytycznie oceniają zawarte w tarczy antykryzysowej rozwiązania, które pozwalają na obniżki płac dla pracowników. Ich zdaniem w sytuacji kryzysu rząd powinien podejmować wszelkie działania, aby zapobiec spadkowi realnych dochodów.

Jeżeli jednak rząd uznał, że takie obniżki muszą mieć miejsce, to powinien wysłać społeczeństwu jasny sygnał, że konsekwencje kryzysu solidarnie poniosą nie tylko pracownicy, ale też najwyżsi nominaci władzy. Stąd apel o znaczne obniżenie wynagrodzeń najwyższych urzędników państwowych.

Zdaniem Związkowej Alternatywy podobne regulacje powinny zostać przyjęte wobec posłów i senatorów, jak też wojewodów oraz najwyższych urzędników administracji samorządowej. Obniżki wynagrodzeń powinny też objąć zarządy spółek skarbu państwa, szczególnie te, które obniżają wynagrodzenia dla pracowników. "Nie akceptujemy sytuacji, gdy załoga ma godzić się na obniżki płac, a w tym samym czasie członkowie zarządu wciąż otrzymują honoraria wysokości kilkudziesięciu tysięcy złotych" - czytamy w piśmie podpisanym przez przewodniczącego związku, Piotra Szumlewicza.

AM

27 października:

1466 - Urodził się Erazm z Rotterdamu, holenderski filolog, filozof, pedagog. Jeden z czołowych humanistów epoki Odrodzenia. Przeciwnik monarchii i pacyfista.

1937 - Protest Rady Wydziału Humanistycznego Uniwersytetu Warszawskiego przeciw bojówkarskim atakom prawicowych studentów.

1938 - Skarga ordynariusza diecezji stanisławowskiej do ministra spraw wojskowych przeciw działalności oficerów Korpusu Ochrony Pogranicza zajmujących się nawracaniem na wiarę rzymską ludności grekokatolickiej.

1990 - W Warszawie odbył się XXV Kongres PPS; przewodniczącym RN został Jan Józef Lipski.

1998 - Gerhard Schröder (SPD) został kanclerzem Niemiec.

2002 - Luiz Inácio "Lula" Da Silva wygrał wybory prezydenckie w Brazylii.

2010 - Zmarł Néstor Kirchner, argentyński polityk, 2003-2007 prezydent Argentyny.