Związkowa Alternatywa chce obniżenia pensji rządzącym

[2020-04-20 01:41:02]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zaapelował o parlamentarzystów, by na okres epidemii obniżyli wynagrodzenia premierowi, prezydentowi oraz wszystkim ministrom o 40%.

Związkowcy krytycznie oceniają zawarte w tarczy antykryzysowej rozwiązania, które pozwalają na obniżki płac dla pracowników. Ich zdaniem w sytuacji kryzysu rząd powinien podejmować wszelkie działania, aby zapobiec spadkowi realnych dochodów.

Jeżeli jednak rząd uznał, że takie obniżki muszą mieć miejsce, to powinien wysłać społeczeństwu jasny sygnał, że konsekwencje kryzysu solidarnie poniosą nie tylko pracownicy, ale też najwyżsi nominaci władzy. Stąd apel o znaczne obniżenie wynagrodzeń najwyższych urzędników państwowych.

Zdaniem Związkowej Alternatywy podobne regulacje powinny zostać przyjęte wobec posłów i senatorów, jak też wojewodów oraz najwyższych urzędników administracji samorządowej. Obniżki wynagrodzeń powinny też objąć zarządy spółek skarbu państwa, szczególnie te, które obniżają wynagrodzenia dla pracowników. "Nie akceptujemy sytuacji, gdy załoga ma godzić się na obniżki płac, a w tym samym czasie członkowie zarządu wciąż otrzymują honoraria wysokości kilkudziesięciu tysięcy złotych" - czytamy w piśmie podpisanym przez przewodniczącego związku, Piotra Szumlewicza.

AM

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.