II tura wyborów prezydenckich: zwycięstwo Dudy, sukces Trzaskowskiego

[2020-07-13 12:38:15]

Zgodnie z oficalnymi danymi Państwowej Komisji Wyborczej, zwycięzcą wyborów prezydenckich został Andrzej Duda, dotychczasowy prezydent Polski. Po przeliczeniu wszystkich protokołów wyborczych, zdobył on 51,03 proc. poparcia, co przekłada się na ponad 10,44 milionów oddanych na niego głosów. Jego kontrkandydat, Rafał Trzaskowski, prezydent Warszawy i wiceprzewodniczący Platformy Obywatelskiej, zdobył 48,97 proc. poparcia czyli ponad 10,01 mln głosów.

Frekwencja wyborcza wyniosła 68,18 % i była najwyższa od czasu drugiej tury wyborów prezydenckich w 1995 roku, kiedy to wyniosła 68,8%.

Pomimo zwycięstwa obecnego prezydenta, wybory to również sukces dla Rafała Trzaskowskiego, który zyskał ponad 18,5 punktów proc. poparcia między pierwszą a drugą turą. Obserwatorzy sceny politycznej są zdania, że ten wynik może pozytywnie wpłynąć na jego dalszą karierę polityczną.

Tomasz Rysz

21 czerwca:

1812 - W Bonn urodził się Mojżesz Hess, niemiecko-żydowski filozof, jeden z prekursorów socjalizmu.

1905 - Urodził się Jean-Paul Sartre, związany z lewicą powieściopisarz, dramaturg, eseista i filozof francuski. Przedstawiciel egzystencjalizmu. Rozwinął własną wersję socjologii marksistowskiej.

1913 - Urodził się Luis Taruc, filipiński działacz komunistyczny.

1914 - Zmarła Bertha von Suttner, austriacka pisarka, dziennikarka, jedna z wiodących postaci ruchu pacyfistycznego. W 1905 roku została pierwszą kobietą, która otrzymała Pokojową Nagrodę Nobla.

1918 - Zmarł Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu.

1935 - Urodziła się Françoise Sagan, pisarka francuska, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

1938 - W Warszawie otwarto I Kongres Pracy Społeczno-Obywatelskiej Kobiet z udziałem 40 organizacji kobiecych z całego kraju.

1940 - W nocy z 20 na 21 czerwca masowe egzekucje więźniów politycznych w podwarszawskich Palmirach. Rozstrzelany został m.in. działacz PPS Mieczysław Niedziałkowski.

1985 - Zmarł Tage Erlander, polityk szwedzki. W latach 1946-69 premier i przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP)

1996 - Stoczniowcy demonstrowali w Warszawie przeciwko planom likwidacji Stoczni Gdańskiej.

2004 - W wyniku rozłamu Komunistycznej Partii Kazachstanu powstała Komunistyczna Ludowa Partia Kazachstanu