Wciąż szybki wzrost cen

[2020-07-15 11:29:00]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w czerwcu 2020 roku. W stosunku do czerwca 2019 roku ceny wzrosły o 3,3%. Względem maja bieżącego roku ceny wzrosły o 0,6%.

W czerwcu ceny usług były o 7,4% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,8%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 5,7%, a samej żywności o 6,1%. Znacząco wzrosły też koszty użytkowania mieszkania lub domu i nośniki energii – o 7,5%, restauracji i hoteli – o 6,0%, zdrowia i edukacji – po 5,6%. Spadły ceny transportu – o 11,4% oraz odzieży i obuwia – o 3,2%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił wysoki wzrost cen owoców – o 27,7%, pieczywa – 9,0%, ryżu i mleka – po 8,1%, mięsa – 6,7%, w tym wędlin – 10,4%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – aż o 54,0% oraz usług finansowych świadczonych przez banki i inne instytucje – o 39,3%, usług stomatologicznych – o 14,7%, energii elektrycznej – o 11,7%.

Piotr Szumlewicz

21 czerwca:

1812 - W Bonn urodził się Mojżesz Hess, niemiecko-żydowski filozof, jeden z prekursorów socjalizmu.

1905 - Urodził się Jean-Paul Sartre, związany z lewicą powieściopisarz, dramaturg, eseista i filozof francuski. Przedstawiciel egzystencjalizmu. Rozwinął własną wersję socjologii marksistowskiej.

1913 - Urodził się Luis Taruc, filipiński działacz komunistyczny.

1914 - Zmarła Bertha von Suttner, austriacka pisarka, dziennikarka, jedna z wiodących postaci ruchu pacyfistycznego. W 1905 roku została pierwszą kobietą, która otrzymała Pokojową Nagrodę Nobla.

1918 - Zmarł Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu.

1935 - Urodziła się Françoise Sagan, pisarka francuska, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

1938 - W Warszawie otwarto I Kongres Pracy Społeczno-Obywatelskiej Kobiet z udziałem 40 organizacji kobiecych z całego kraju.

1940 - W nocy z 20 na 21 czerwca masowe egzekucje więźniów politycznych w podwarszawskich Palmirach. Rozstrzelany został m.in. działacz PPS Mieczysław Niedziałkowski.

1985 - Zmarł Tage Erlander, polityk szwedzki. W latach 1946-69 premier i przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP)

1996 - Stoczniowcy demonstrowali w Warszawie przeciwko planom likwidacji Stoczni Gdańskiej.

2004 - W wyniku rozłamu Komunistycznej Partii Kazachstanu powstała Komunistyczna Ludowa Partia Kazachstanu