Wciąż szybki wzrost cen

[2020-07-15 11:29:00]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w czerwcu 2020 roku. W stosunku do czerwca 2019 roku ceny wzrosły o 3,3%. Względem maja bieżącego roku ceny wzrosły o 0,6%.

W czerwcu ceny usług były o 7,4% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,8%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 5,7%, a samej żywności o 6,1%. Znacząco wzrosły też koszty użytkowania mieszkania lub domu i nośniki energii – o 7,5%, restauracji i hoteli – o 6,0%, zdrowia i edukacji – po 5,6%. Spadły ceny transportu – o 11,4% oraz odzieży i obuwia – o 3,2%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił wysoki wzrost cen owoców – o 27,7%, pieczywa – 9,0%, ryżu i mleka – po 8,1%, mięsa – 6,7%, w tym wędlin – 10,4%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – aż o 54,0% oraz usług finansowych świadczonych przez banki i inne instytucje – o 39,3%, usług stomatologicznych – o 14,7%, energii elektrycznej – o 11,7%.

Piotr Szumlewicz

27 października:

1466 - Urodził się Erazm z Rotterdamu, holenderski filolog, filozof, pedagog. Jeden z czołowych humanistów epoki Odrodzenia. Przeciwnik monarchii i pacyfista.

1937 - Protest Rady Wydziału Humanistycznego Uniwersytetu Warszawskiego przeciw bojówkarskim atakom prawicowych studentów.

1938 - Skarga ordynariusza diecezji stanisławowskiej do ministra spraw wojskowych przeciw działalności oficerów Korpusu Ochrony Pogranicza zajmujących się nawracaniem na wiarę rzymską ludności grekokatolickiej.

1990 - W Warszawie odbył się XXV Kongres PPS; przewodniczącym RN został Jan Józef Lipski.

1998 - Gerhard Schröder (SPD) został kanclerzem Niemiec.

2002 - Luiz Inácio "Lula" Da Silva wygrał wybory prezydenckie w Brazylii.

2010 - Zmarł Néstor Kirchner, argentyński polityk, 2003-2007 prezydent Argentyny.