Podwyżki dla polityków: opozycja za, a nawet przeciw

[2020-08-18 23:20:23]

Sejm i Senat w ekspresowym tempie zajęły się projektem ustawy dotyczącej zmian sposobu wynagradzania samorządowców i innych osób sprawujących funkcje publiczne. W miniony piątek projekt autorstwa Prawa i Sprawiedliwości został poparty przez wszystkie opozycyjne kluby parlamentarne w komisji, a następnie przyjęty przez miażdżącą większość posłów.

Przeciw projektowi zagłosowało tylko 33, a wstrzymało się - 15 posłów i posłanek. Byli wśród nich przedstawiciele skrajnej prawicy z Konfederacji, populiści z PSL-Kukiz'15, Zieloni (Koalicja Obywatelska) oraz przedstawiciele partii Razem w klubie Lewicy. Wśród znanych nazwisk, które sprzeciwiły się podwyżkom, znalazły się też Agnieszka Dziemianowicz-Bąk (Lewica), Klaudia Jachira, Franciszek Sterczewski i Tomasz Zimoch (wszyscy z klubu KO).

Ustawa wprowadzała powiązanie z uposażeniami sędziów Sądu Najwyższego do wyliczania wynagrodzeń prezydenta, premiera, marszałków Sejmu i Senatu, ministrów i ich zastępców, posłów i senatorów. W ich wyniku, pensje posłów wzrosłyby o 58% (do 12 600 zł), a premiera i wiceministrów - o ponad 100%. Ustawa ustanawiała też wynagrodzenie dla żony Prezydenta w wysokości 18 tys. zł miesięcznie. Poza tym, nowe regulacje zwiększały w znaczny sposób subwencje dla partii politycznych.

Informacje o uchwaleniu ustawy zbulwersowały opinię publiczną. Politycy opozycji zostali poddani ostrej krytyce w miediach tradycyjnych i Internecie; zwracano uwagę na niefortunny czas, brak konsultacji społecznych i - przede wszystkim - fakt, że w ostatnim czasie wiele osób albo padło ofiarą obniżek pensji albo straciło pracę na skutek paraliżu gospodarki wprowadzonego w rezultacie pandemii.

Główne osobistości opozycji praktycznie zniknęły z mediów w czasie weekendu. Ale już w poniedziałek przedstawiciele zarówno Koalicji Obywatelskiej jak i Lewicy zapowiedzieli, że mimo wcześniejszego poparcia wyrażonego w Sejmie, ich senatorowie zagłosują przeciw ustawie. Wicemarszałkini Senatu Gabriela Morawska-Stanecka, złożyła w imieniu Klubu Parlamentarnego Lewicy wniosek o odrzucenie projektu w całości. I tak też się stało - opozycyjna większość odrzuciła projekt stosunkiem głosów 48-45. Za podwyżkami dla osób sprawujących funkcje publiczne głosowało tylko PiS.

Do decyzji Senatu odniósł się na konferencji prasowej wicemarszałek Sejmu i szef klubu PiS Ryszard Terlecki. “Wydaje mi się, że na tym, co zaszło dziś w Senacie, ten projekt kończy swoją historię” - oznajmił Terlecki.

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.