Sondaż Estymatora: Lewica na trzecim miejscu, spadek poparcia ruchu Hołowni

[2021-02-25 16:37:44]

Zmianę trendów wyborczych przynosi sondaż Estymatora wykonany dla tygodnika DoRzeczy.pl. Badanie jest poniekąd eksperymentalne, ponieważ zapytano respondentów między innymi o to, na kogo głosowaliby, gdyby doszło do połączenia sił Koalicji Polskiej (Polskiego Stronnictwa Ludowego, Unii Europejskich Demokratów i Konserwatystów) z Porozumieniem Jarosława Gowina, ruchem Kukiz’15 oraz z konserwatystami z PO, którzy sprzeciwiają się liberalizacji podejścia kierownictwa partii w sprawie aborcji.

Nadal na pierwszym miejscu pozostaje Prawo i Sprawiedliwość, które może liczyć na poparcie 36,4 proc. respondentów. Poparcie to nie ulega znaczącym zmianom od kilku miesięcy.

Drugie miejsce w sondażu zajmuje Koalicja Obywatelska (Platforma Obywatelska, Inicjatywa Polska, Zieloni i Nowoczesna) z wynikiem 17,1 proc. głosów, która notuje słabsze sondaże niż te, widoczne np. pół roku temu.

Ostatnie miejsce na podium daje koalicji Lewica (Sojusz Lewicy Demokratycznej, Wiosna, Lewica Razem) z wynikiem a 14,5 proc. głosów.

Osłabienie w sondażach odnotowała Polska 2050, czyli inicjatywa Szymona Hołowni, z wynikiem 13,9 proc. głosów.

Na piątym miejscu znalazłby się tak zwany hipotetyczny “klub konserwatystów”, w którego skład mogłyby wejść Polskie Stronnictwo Ludowe, Kukiz’15, Porozumienie Jarosława Gowina oraz konserwatyści z PO. Taka koalicja otrzymałaby 12,4 proc. głosów.

Ostatnie, szóste, miejsce w sondażu zajęła Konfederacja, która dostałaby 5,6 proc. głosów w sondażu Estymatora.

Przeliczając ten wynik na mandaty, PiS otrzymałoby 197 miejsc w Sejmie, KO 82 mandaty, Lewica - 61, Polska 2050 - 60, Koalicja Polska - 53, a Konfederacja 6 mandatów. Tradycyjnie 1 mandat przypadłby Mniejszości Niemieckiej.

Badanie wykonano w dniach 20-21 lutego 2021 r. na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie 1100 dorosłych osób metodą wspomaganych komputerowo wywiadów telefonicznych CATI.

Tomasz Rysz

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.