Rekord liczby zakażeń koronawirusem (stan na 25.03.)

[2021-03-03 13:31:21]

35 143 – taką, rekordową od początku pandemii liczbę zakażeń wykryły służby w Polsce w ciągu ostatnich 24 godzin. Zmarły 443 zakażone osoby - podało Ministerstwo Zdrowia.

Nowe przypadki zakażeń dotyczą województw: mazowieckiego (5264), śląskiego (5095), wielkopolskiego (4141), dolnośląskiego (2876), małopolskiego (2826), pomorskiego (2625), kujawsko-pomorskiego (1940), łódzkiego (1872), podkarpackiego (1716), zachodniopomorskiego (1113), lubelskiego (1073), warmińsko-mazurskiego (1067), lubuskiego (874), świętokrzyskiego (822), opolskiego (694), podlaskiego (529). 616 zakażeń to dane bez wskazania adresu, które zostaną uzupełnione przez inspekcję sanitarną.

Łączna liczba potwierdzonych przypadków to 2 189 966. Zmarło w sumie 51 305 osób zakażonych. Liczba zgonów z powodu COVID-19 znowu wzrasta. W pierwszych miesiącach tego roku notuje się śmiertelność wyższą o 20-30 proc.

Ministerstwo Zdrowia podało, że w całym kraju zajęte było 27 779 łóżek przeznaczonych dla chorych z COVID-19, a w użyciu było 2 730 respiratorów. 461 317 osób miały zaleconą kwarantannę.

Od 20 marca do 9 kwietnia Polsce będą obowiązywać restrykcje:
▪️ Zamknięte galerie handlowe z wyjątkiem sklepów spożywczych, aptek czy drogerii oraz takich usług jak np. fryzjer czy banki.
▪️ Zamknięte hotele i miejsca noclegowe z wyjątkiem hoteli robotniczych, a także noclegi świadczone w ramach podróży służbowej.
▪️ Zamknięte siłownie, kluby fitness i solaria.
▪️ Zamknięte kina, teatry, filharmonii, opery, muzea.
▪️ Zamknięte boiska, orliki itp.
▪️ Zamknięte stoki narciarskie.
▪️ Zamknięte baseny, aquaparki.
▪️ Zamknięte korty tenisowe.
▪️ Uczniowie klas podstawowych I-III wracają do nauki zdalnej.

wch, pś

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.