Wiosna tchnęła nowe życie w partię Gowina

[2021-03-22 11:47:15]

Kolejna wolta polityczna parlamentarzystki Wiosny: posłanka Monika Pawłowska ogłosiła w niedzielę w mediach społecznościowych, że opuszcza szeregi partii i dołącza do Porozumienia Jarosława Gowina. W swoim lakonicznym wpisie oznajmiła, że “program jak i praktyka działania Porozumienia są w obecnej sytuacji jej najbliższe” i że decyzja jest “zgodna z jej sumieniem”.

Pawłowska wprawiła niedzielnym oświadczeniem w osłupienie koleżanki i kolegów z parlamentarnego klubu Lewicy, a także swoje asystentki i asystentów. Z ich przekazów wynika, że transfer był zupełnym zaskoczeniem, o którym nikt nie został poinformowany z wyprzedzeniem. Młoda Lewica, czyli młodzieżówka lewicowa zapowiedziała, że wszystkie asystentki i asystenci Pawłowskiej należące do tej organizacji złożą w poniedziałek rezygnacje ze swoich stanowisk.

Wielu parlamentarzystów wyraziło oburzenie w serwisach społecznościowych, przypominając dotychczasowe krytyczne uwagi Pawłowskiej pod adresem prawicowej koalicji rządzącej, a także jej zaangażowanie w protesty kobiet przeciw faktycznej delegacji aborcji w Polsce, za którą stoi Zjednoczona Prawica. Poseł Lewicy Razem Maciej Konieczny skomentował kąśliwie, że posłanka powinna była lepiej orientować się w swoich poglądach, kiedy startowała w wyborach z pierwszego miejsca listy Lewicy. Agnieszka Dziemianowicz-Bąk napisała, że “to zwyczajnie wstyd, że wybrana głosami zwolenników demokracji, praw człowieka i wolności posłanka staje się... koalicjantką Zbigniewa Ziobry”.

Poproszony o komentarz poseł Wiosny Krzysztof Śmiszek zauważył w rozmowie z oko.press, że Pawłowska “wskakuje na pokład tonącego statku. Ani to mądre politycznie, ani moralne”. Przypomniał też jej zaangażowanie w obronę praw osób LGBT i walkę o świeckie państwo, które stoją w całkowitej sprzeczności wobec działań Zjednoczonej Prawicy.

Niepokojące sygnały na temat Pawłowskiej pojawiały się już wcześniej. Posłanka została kilka lat temu oskarżona przez jednego z asystentów o mobbing i stosowanie wyzwisk. Sprawa zakończyła się udzieleniem jej nagany przez władze Wiosny. W ostatnich tygodniach “zasłynęła” też upamiętnieniem tzw. żołnierzy wyklętych, gloryfikowanych przez prawicę powojennych grup paramilitarnych oskarżanych przez lewicę o dopuszczanie się bestialskich zbrodni na kobietach i dzieciach.

Monika Pawłowska to już trzecia parlamentarzystka Wiosny, która porzuciła lojalność partyjną i zasiliła szeregi innej formacji. Przypomnijmy, że niedługo po ostatnich wyborach do Parlamentu Europejskiego posłanka Sylwia Spurek wystąpiła z Wiosna by po kilku miesiącach przyłączyć się do Zielonych, stając się pierwszą w historii przedstawicielką tej grupy z Polski. Także była posłanka Wiosny Hanna Gil-Piątek przeszła niedawno do historii, zostając pierwszą przedstawicielką ruchu Szymona Hołowni w Sejmie.

Krzysztof Kobrzak

twitter.com

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.