Zmarła Izabella Sierakowska (1946-2021)

[2021-03-31 11:26:56]

31 marca 2021 roku zmarła Izabella Sierakowska, przez wiele lat znacząca i czołowa reprezentantka polityczna kolejno PZPR, SdRP, SLD i SdPl.

Urodzona w roku 1946, w dolnośląskiej Górze, swą karierę zawodową i polityczną związała przede wszystkim z Lublinem. Absolwentka filologii rosyjskiej, przez wiele lat pracowała jako nauczyciel języka rosyjskiego. Przez wiele lat członkini lubelskiego ZNP, w tym także jego władz. 1989-1991 posłanka PZPR w X kadencji Sejmu PRL. Następnie posłanka I, II, III i IV kadencji Sejmu RP z list SLD. W 1996 roku autorka ustawy liberalizującej przepisy antyaborcyjne z ustawy uchwalonej w 1993 roku. W 2004 roku dołączyła do grupy secesjonistów pod wodzą Marka Borowskiego, którzy utworzyli Socjaldemokrację Polską (SdPl). W 2006 kandydatka na prezydenta Lublina w wyborach samorządowych, które w II turze przegrała z wynikiem 38%. W latach 2007-2011 ponownie posłanka Sejmu RP z list koalicyjnego komitetu wyborczego Lewica i Demokraci. W roku 2010 ponowiła swój start w wyborach samorządowych na prezydenta Lublina. Otrzymała w nich jednak tylko 18%. Ostatnim istotnym wydarzeniem politycznym w jej życiu był nieudany start o mandat radnej sejmiku lubelskiego z listy SLD Lewica Razem. W późniejszych latach zachorowała na chorobę nowotworową, która była też przyczyną jej śmierci.

Tomasz Rysz

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.