Związkowa Alternatywa wchodzi w spór zbiorowy w Krajowej Administracji Skarbowej

[2021-09-21 18:31:59]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa w Krajowej Administracji Skarbowej podjął decyzję o wejściu w spór zbiorowy z władzami KAS. Związek domaga się przede wszystkim podwyższenia wynagrodzeń zasadniczych członków korpusu służby cywilnej, funkcjonariuszy Służby Celno–Skarbowej oraz pracowników spoza korpusu służby cywilnej o 20% od 1 stycznia 2022 roku.

Poniżej wszystkie postulaty, które będą przedmiotem sporu zbiorowego z władzami KAS. Związkowy z ZA domagają się:

Dokonania wzrostu wynagrodzeń/uposażeń poprzez pełną realizację uchwały Rady Ministrów z 28 maja 2019 r. nr 44/2019 w sprawie ustanowienia programu wieloletniego „Modernizacja Krajowej Administracji Skarbowej w latach 2020–2022” w zakresie, w jakim uchwała ta przewiduje podwyżki wynagrodzeń i uposażeń dla pracowników i funkcjonariuszy KAS w latach 2020 – 2022.

Podwyższenia wynagrodzeń zasadniczych od 1 stycznia 2021 r. członków korpusu służby cywilnej, funkcjonariuszy Służby Celno–Skarbowej oraz pracowników spoza korpusu służby cywilnej o 3,4%, tj. wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych w okresie 2020 r. w stosunku do 2019 r. ogłoszony w Komunikacie Prezesa Głównego Urzędu Statycznego z 15 stycznia 2021 w sprawie średniorocznego wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych w okresie 2020 r.

Podwyższenia wynagrodzeń zasadniczych od 1 stycznia 2022 r. członków korpusu służby cywilnej, funkcjonariuszy Służby Celno–Skarbowej oraz pracowników spoza korpusu służby cywilnej o 20%.

Uruchomienia funduszu nagród dla członków korpusu służby cywilnej za szczególne osiągnięcia w pracy zawodowej, o którym mowa w art. 93 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej w części ponad 3% planowanych wynagrodzeń osobowych.

Związkowa Alternatywa w KAS to kolejny, dynamicznie rozwijający się związek Związkowej Alternatywy w sferze budżetowej. Jego przewodniczącą została Agata Jagodzińska. Już w ciągu pierwszego tygodnia funkcjonowania do organizacji przystąpiło około 200 osób.

Związkowa Alternatywa deklaruje, że jej organizacje będą koordynować działania. W związku z tym, że ustawa nie dopuszcza akcji strajkowych w KAS, związkowcy rozważają podjęcie strajków solidarnościowych z pracownikami administracji skarbowej.

AM

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.