Koronawirus w Polsce (akt. stan na 12.01.2022)

[2022-01-12 08:07:28]

Mamy 16 173 nowych zakażeń i 684 zgonów - przekazał w środę rano w programie "Tłit" WP rzecznik rządu Piotr Müller. Tydzień wcześniej ​Ministerstwo Zdrowia poinformowało o 17 196 nowych przypadkach koronawirusa w Polsce. Zmarło wówczas 632 pacjentów z COVID-19.

We wtorek resort zdrowia poinformował o 11 406 nowych przypadkach zakażenia koronawirusem w Polsce. Na COVID-19 zmarły 493 osoby. Tym samym liczba ofiar COVID-19 w Polsce przekroczyła 100 tysięcy.

W poniedziałek i wtorek toczyły się dyskusje w rządzie ws. ewentualnego wprowadzenia dodatkowych obostrzeń. Jeśli trend wzrostu nowych zakażeń koronawirusem się utrzyma, w środę lub w piątek mogą zapaść decyzje o wprowadzeniu kolejnych restrykcji - zapowiedział minister zdrowia Adam Niedzielski. Dopytywany o lockdown, nie wykluczył zamknięcia np. galerii handlowych

wch

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.