Nowa płaca minimalna - zaniżona od lipca 2022?

[2022-02-05 21:48:16]

Według doniesień portalu Money.pl rząd w ustawie budżetowej na 2022 rok zaniżył wskaźnik średniorocznego wzrostu cen towarów i usług (inflacji), od którego zależy między innymi wysokość płacy minimalnej w Polsce. Płacę minimalną osiąga ponad 2 miliony pracowników w Polsce, a więc blisko 20 procent wszystkich zatrudnionych. Są to pracownicy zarówno fizyczni/porządkowi, jak i biurowo-administracyjni - zatrudnieni zarówno w sektorze prywatnym, jak również w jednostkach sektora finansów publicznych.

Przewidywaną średnioroczną inflację w roku 2022 określono w ustawie budżetowej na poziomie 3,3 proc., mimo że wielu ekonomistów - na podstawie analizy krajowej i światowej gospodarki - prognozuje nawet dwukrotnie wyższą inflację w tym roku. Gdyby wskaźnik wzrostu cen zapisany w ustawie budżetowej przekroczył 5 proc. - płaca minimalna podlegałaby wówczas z mocy prawa dwukrotnej waloryzacji w ciągu roku, w tym również od lipca br. Zgodnie z regulacją zawartą w art. 3 obowiązującej ustawy z dnia 10 października 2002 o minimalnym wynagrodzeniu za pracę, "jeżeli prognozowany na rok następny wskaźnik cen (...) wynosi co najmniej 105 proc. – ustala się dwa terminy zmiany wysokości minimalnego wynagrodzenia oraz wysokości minimalnej stawki godzinowej: od dnia 1 stycznia i od dnia 1 lipca".

Od 1 stycznia 2022 prawnie określona płaca minimalna, założona na cały bieżący rok, wynosi w Polsce 3010 zł brutto, a więc ok. 2360 zł netto. Prognozowane w ustawie budżetowej miesięczne przeciętne wynagrodzenie brutto w gospodarce narodowej w Polsce w 2022 ma wynosić 5922 zł, co wskazywałoby na to, że nowa płaca minimalna stanowiłaby niespełna 51 procent jego wartości (brutto).

Ustawa budżetowa na 2022 r. została przyjęta przez Sejm, z odrzuceniem poprawek Senatu, który proponował w toku prac parlamentarnych m.in. wpisanie wyższego przewidywanego średniorocznego wskaźnika inflacji na poziomie 7,6 procent, co wpłynęłoby także na dodatkową waloryzację płacy minimalnej w ciągu roku. Kancelaria Prezydenta poinformowała o podpisaniu przez niego nowej ustawy budżetowej w dniu 2 lutego 2022.

Inflacja według danych NBP za miesiąc grudzień 2021 wyniosła 8,6 proc., natomiast nadal nie są znane dane za styczeń br. Jej dalszemu gwałtownemu wzrostowi mają z założenia zapobiec tzw. tarcze antyinflacyjne ogłoszone przez rząd, w tym wprowadzenie od dnia 1 lutego 2022 r. zerowej stawki VAT na podstawowe produkty żywnościowe.

Anna Kowalska

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 czerwca:

1611 - W lochach wileńskiego ratusza wykonano wyrok śmierci na włoskim kalwiniście Franco de Franco, który został w Polsce skazany na śmierć ze względów wyznaniowych.

1924 - Zmarł Franciszek Stefczyk, działacz spółdzielczy, nauczyciel. W 1889 założył pierwszą na ziemiach polskich wiejską kasą oszczędnościowo-pożyczkową.

1935 - Senegal: Obradował pierwszy kongres Senegalskiej Partii Socjalistycznej.

1960 - Kongo uzyskało niepodległość od Belgii.

1966 - USA: Powstała National Organization for Women (NOW), największa amerykańska organizacja feministyczna.

1980 - Zmarła Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

2005 - Hiszpania: Parlament przyjął ustawę legalizującą małżeństwa par homoseksualnych.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, jeden z głównych teoretyków współczesnego społecznego anarchizmu.

2017 - Niemcy: Zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.