Rosja napadła na Ukrainę

[2022-02-24 08:57:41]

Rosyjskie siły zbrojne zaatakowały Ukrainę. Rozkaz przeprowadzenia specjalnej operacji wojskowej wydał Władimir Putin.

Eksplozje słychać było m.in. w Kijowie, Charkowie, Odessie, Łucku, Sumach i Iwano-Frankowsku. Pojawiły się także informacje o ostrzałach w okolicach Boryspola pod Kijowem, gdzie znajduje się lotnisko międzynarodowe.

Prezydent Rosji w wystąpieniu powiedział, że okoliczności wymagają od Rosji zdecydowanych działań. Ich oficjalnym celem ma być "zdemilitaryzowanie" i "zdenazyfikowanie" Ukrainy. Putin wezwał także ukraińskich żołnierzy do natychmiastowego złożenia broni i powrotu do domów. Ostrzegł także wszystkich, którzy chcą wspierać naszego sąsiada.

Ci, którzy będą próbowali nam przeszkodzić, spotkają się z odpowiedzią militarną, która doprowadzi do konsekwencji, z jakimi się nie spotkaliście. Jesteśmy gotowi na wszystko – zaznaczył Putin.

Rosyjskie wojsko przy wsparciu sprzętu wojskowego, w tym pojazdów opancerzonych, naruszyło granicę państwową w obwodach czernichowskim, sumskim, ługańskim i charkowskim - poinformowała Państwowa Służba Graniczna Ukrainy.

Rosyjskie wojska wtargnęły też na teren Ukrainy od strony okupowanego Krymu.

wch

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.