Zandberg o agresji Rosji na Ukrainę

[2022-02-24 10:51:48]

To jest agresja, naruszenie prawa międzynarodowego, to jest, tak naprawdę, duże zagrożenie dla trwałości porządku i bezpieczeństwa w Europie – powiedział w rozmowie z Zuzanną Dąbrowską w „Rzeczpospolitej” poseł Klubu Lewicy z partii Razem, Adrian Zandberg, pytany o działania Rosji wobec Ukrainy.

To co zrobił reżim Putina to złamanie wszelkich zasad, które obowiązywały przez dekady i które przez dekady pokój w Europie gwarantowały. My w Razem jesteśmy przeciwnikami każdego imperializmu. Imperialna polityka zawsze oznacza cierpienie i śmierć ludzi. Imperialną awanturę, którą dzisiaj rozpętał Kreml trzeba zatrzymać. A możemy je zatrzymać tylko wtedy, gdy działania wspólnoty międzynarodowej będą zdecydowane – mówił.

Trzeba reagować bardziej zdecydowanie. Kluczowa sprawa to jest pełne odcięcie rosyjskiej elity pieniądza od majątków i aktywów, które znajdują się w demokratycznym świecie. Majątki oligarchów rosyjskich i elity politycznej, które znajdują się w Europie, powinny zostać zajęte. Rosyjskie banki i rosyjskie fundusze kapitałowe powinny zostać w pełni odcięte od możliwości operowania w gospodarce UE – przekonywał.

Mamy niestety kilka krajów w Europie, które zaangażowały się w platformy inwestycyjne z rosyjskim Funduszem Suwerennym – to powinno zostać natychmiast zablokowane. Wreszcie, ostatnia rzecz, to SWIFT – czyli odcięcie Rosji od systemu obrotu międzybankowego – mówił poseł.

UE ma potencjał ekonomiczny, by realnie, skutecznie, wysłać Rosjanom sygnał, że nie będzie zgody na imperialne awantury. To tylko i wyłącznie pytanie o wolę polityczną – przekonywał Zandberg.

Putin dopuścił się tej zbrodni, bo jest przekonany, że będzie bezkarny. Jest tylko jeden sposób na to, by uświadomić mu, że tak nie będzie: twarde uderzenie w interesy rosyjskiej oligarchii na terenie UE, USA i całego demokratycznego świata – powiedział w czasie wieczornej demonstracji solidarności z Ukraińcami.

wch

fot. fb Razem w Warszawie

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 czerwca:

1611 - W lochach wileńskiego ratusza wykonano wyrok śmierci na włoskim kalwiniście Franco de Franco, który został w Polsce skazany na śmierć ze względów wyznaniowych.

1924 - Zmarł Franciszek Stefczyk, działacz spółdzielczy, nauczyciel. W 1889 założył pierwszą na ziemiach polskich wiejską kasą oszczędnościowo-pożyczkową.

1935 - Senegal: Obradował pierwszy kongres Senegalskiej Partii Socjalistycznej.

1960 - Kongo uzyskało niepodległość od Belgii.

1966 - USA: Powstała National Organization for Women (NOW), największa amerykańska organizacja feministyczna.

1980 - Zmarła Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

2005 - Hiszpania: Parlament przyjął ustawę legalizującą małżeństwa par homoseksualnych.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, jeden z głównych teoretyków współczesnego społecznego anarchizmu.

2017 - Niemcy: Zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.