Francja: Lewica jednoczy się przed wyborami

[2022-05-06 09:36:46]

Francuska lewica jednoczy się przed wyborami parlamentarnymi, które odbędą się 12 i 19 czerwca.

Trzy partie zawarły sojusz wyborczy i wystartują jako Nowa Ludowa Unia Ekologiczna i Socjalna. Składać się na nią ma kilka ugrupowań, jednak trzon z nich tworzą trzy partie Francuska Partia Komunistyczna (PCF), Zieloni (EELV), Niepokorna Francja (LFI) i najprawdopodobniej Partia Socjalistyczna (PS).

Centralną postacią i ugrupowaniem będzie partia Niepokorna Francja Jean-Luca Mélenchona.

Drugą składową jest Francuska Partia Komunistyczna. Obecnym pierwszym sekretarzem jest Fabien Roussel, który w prawyborach próbował zawalczyć o elektorat ludowy. Jest zwolennikiem energii atomowej, co na lewicy we Francji jest postawą mniejszościową.

Trzecią składową są Zieloni (EELV). Jest wśród nich kilka frakcji: alterglobaliści, zielone mieszczaństwo czy radykalni ekolodzy spod hasła degrowth.

Czwartą składowej koalicji może zostać Partia Socjalistyczna. Jednakże część członków partii może nie podporządkować się decyzji o zawarciu sojuszu. Partia Socjalistyczna zaliczyła błyskawiczny i spektakularny upadek. W 2012 r., kiedy François Hollande został prezydentem, a PS wygrała wybory parlamentarne, socjaliści mieli pełnie władzy: prezydenta, parlament, Senat i 20 z 26 regionów. Teraz, zaledwie 10 lat później ich kandydatka na prezydenta, mer Paryża Anne Hidalgo, uzyskała zaledwie 2% poparcia.

Sojusz lewicy ma być pluralistyczny. Każda partia będzie miała możliwość utworzenia własnej grupy parlamentarnej.

mw, wch

fot. Facebook Stéphane Troussel

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 czerwca:

1611 - W lochach wileńskiego ratusza wykonano wyrok śmierci na włoskim kalwiniście Franco de Franco, który został w Polsce skazany na śmierć ze względów wyznaniowych.

1924 - Zmarł Franciszek Stefczyk, działacz spółdzielczy, nauczyciel. W 1889 założył pierwszą na ziemiach polskich wiejską kasą oszczędnościowo-pożyczkową.

1935 - Senegal: Obradował pierwszy kongres Senegalskiej Partii Socjalistycznej.

1960 - Kongo uzyskało niepodległość od Belgii.

1966 - USA: Powstała National Organization for Women (NOW), największa amerykańska organizacja feministyczna.

1980 - Zmarła Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

2005 - Hiszpania: Parlament przyjął ustawę legalizującą małżeństwa par homoseksualnych.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, jeden z głównych teoretyków współczesnego społecznego anarchizmu.

2017 - Niemcy: Zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.