Niemcy: Brak porozumienia ws. usunięcia Schrödera z SPD

[2022-07-16 21:00:37]

Obradująca w Hanowerze komisja arbitrażowa Socjaldemokratycznej Partii Niemiec nie doszła do porozumienia w sprawie wydalenia z partii byłego kanclerza Gerharda Schrödera za jego powiązania z Rosją.

Christoph Matterne, szef hanowerskiego okręgu SPD poinformował, że nieformalne obrady będą kontynuowane. Porozumienie ma być osiągnięte w ciągu 3 tygodni.

Złożono aż 17 wniosków formalnych o wyrzucenie Schrödera z partii. Jednak według Matterne’a mało prawdopodobne jest, aby zostały rozpatrzone pozytywnie.

Kwestia wyrzucenia Schrödera prowadzi do dużego zamieszania w partii, ponieważ nadal wielu jej członków solidaryzuje się z byłym kanclerzem, uważa Matterne.

Schröder stracił jednak poparcie najwyższych rangą członków partii, nawet jeśli większość z nich utrzymywała długoletnią przyjaźń z byłym kanclerzem.

Już w marcu Lars Klingbeil, współprzewodniczący SPD, który należał do bliskiego kręgu przyjaciół Schrödera, nabrał do niego dystansu. To, co stało się w ostatnich tygodniach, to polityczny rozdźwięk między mną a Schröderem, przyznał w wywiadzie.

Przewodniczący SPD w Nadrenii Północnej-Westfalii Thomas Kutschaty również wyraził się jasno w tej sprawie: Sam zdecydował, że jego finansowa i osobista zależność od Putina jest dla niego ważniejsza niż jego zaangażowanie w SPD albo jego dziedzictwo jako kanclerz, powiedział dziennikowi „Rheinische Post”.

on, im, wch

Schröder, Miedwiediew i patriarcha Cyryl na inauguracji Putina (2018); fot. Wikimedia Commons

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andrés Manuel López Obrador (MORENA) został prezydentem Meksyku.