Niemcy: Brak porozumienia ws. usunięcia Schrödera z SPD

[2022-07-16 21:00:37]

Obradująca w Hanowerze komisja arbitrażowa Socjaldemokratycznej Partii Niemiec nie doszła do porozumienia w sprawie wydalenia z partii byłego kanclerza Gerharda Schrödera za jego powiązania z Rosją.

Christoph Matterne, szef hanowerskiego okręgu SPD poinformował, że nieformalne obrady będą kontynuowane. Porozumienie ma być osiągnięte w ciągu 3 tygodni.

Złożono aż 17 wniosków formalnych o wyrzucenie Schrödera z partii. Jednak według Matterne’a mało prawdopodobne jest, aby zostały rozpatrzone pozytywnie.

Kwestia wyrzucenia Schrödera prowadzi do dużego zamieszania w partii, ponieważ nadal wielu jej członków solidaryzuje się z byłym kanclerzem, uważa Matterne.

Schröder stracił jednak poparcie najwyższych rangą członków partii, nawet jeśli większość z nich utrzymywała długoletnią przyjaźń z byłym kanclerzem.

Już w marcu Lars Klingbeil, współprzewodniczący SPD, który należał do bliskiego kręgu przyjaciół Schrödera, nabrał do niego dystansu. To, co stało się w ostatnich tygodniach, to polityczny rozdźwięk między mną a Schröderem, przyznał w wywiadzie.

Przewodniczący SPD w Nadrenii Północnej-Westfalii Thomas Kutschaty również wyraził się jasno w tej sprawie: Sam zdecydował, że jego finansowa i osobista zależność od Putina jest dla niego ważniejsza niż jego zaangażowanie w SPD albo jego dziedzictwo jako kanclerz, powiedział dziennikowi „Rheinische Post”.

on, im, wch

Schröder, Miedwiediew i patriarcha Cyryl na inauguracji Putina (2018); fot. Wikimedia Commons

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.