Prezes ZUS skarży liderów Związkowej Alternatywy przed sądem karnym

[2022-09-17 12:39:27]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa poinformował, że prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Gertruda Uścińska złożyła oskarżenia do sądu karnego przeciwko przewodniczącemu związku, Piotrowi Szumlewiczowi i liderce Związkowej Alternatywy w ZUS, Ilonie Garczyńskiej. Prezes ZUS zarzuca związkowcom zniesławienie, czyli odnosi się do art. 212 Kodeksu karnego.

Zdecydowana większość zarzutów ze strony prezes ZUS dotyczy nagłaśniania przez liderów Związkowej Alternatywy łamania praw pracowniczych i związkowych. Kilka tygodni wcześniej w oparciu o te same materiały Uścińska wniosła pozwy do sądu cywilnego przeciwko działaczom związku.

Związkowcy podkreślają, że prezes ZUS od wielu miesięcy dyskryminuje ich związek. Argumentują, że najpierw wbrew ustawie o rozwiązywaniu sporów zbiorowych Uścińska odmówiła wejścia z nimi w spór zbiorowy na tle płacowym, potem kwestionowała istnienie związku, aż wreszcie zwolniła dyscyplinarnie Ilonę Garczyńską.

Zdaniem związkowców bulwersujący w sprawie jest fakt, że wszystkie pozwy są finansowane z środków Zakładu, a więc prezes ZUS wydaje pieniądze publiczne na swoją prywatną wojnę z niezależnymi związkami zawodowymi. Władze związku deklarują, że Związkowa Alternatywa nie pozwoli się zastraszyć, a we wszystkich procesach będzie wnioskować o oddalenie spraw. Związek prowadzi też zbiórkę na pokrycie kosztów procesów: https://zrzutka.pl/xcnd84

A.M.

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

5 marca:

1808 - Urodził się Szymon Konarski, uczestnik powstania listopadowego, zwolennik równości społecznej i majątkowej ludzi, przeciwnik hierarchii kościelnej, w 1839 r. rozstrzelany przez Rosjan za działalność w radykalnych stronnictwach.

1871 - W Zamościu urodziła się Róża Luksemburg; działaczka polskiego, niemieckiego i rosyjskiego ruchu robotniczego.

1901 - W Gwoźnicy urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1905 - W Warszawie rozpoczął swe obrady VII Zjazd PPS, który uznał wydarzenia w Królestwie za część składową rewolucji rosyjskiej. Zjazd utworzył Organizację Bojową PPS i powołał Wydział Bojowy jako jej kierownictwo.

1918 - Urodził się James Tobin, amerykański ekonomista, laureat nagrody Nobla, twórca idei opodatkowania międzynarodowego obrotu kapitałowego.

1922 - Urodził się Pier Paolo Pasolini, włoski pisarz, poeta i reżyser filmowy o lewicowych poglądach politycznych.

1931 - Powstała Komunistyczna Partia Wenezueli (PCV).

1937 - Wspólne posiedzenie CKW PPS i Wydziału Wykonawczego KCZZ. Uchwalono oświadczenie przeciwko programowi OZN.

1938 - Wojna domowa w Hiszpanii: rozpoczęła się bitwa koło przylądka Palos.

1970 - Wszedł w życie międzynarodowy układ o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej

2000 - Zmarła Roma Mitchell, australijska prawniczka, pierwsza kobieta, która została sędzią w Australii (a później pierwszą kobietą gubernatorem Południowej Australii).

2013 - Zmarł Hugo Chavez, długoletni przywódca Wenezueli.