Konwencja Nowej Lewicy i Partii Razem pt. "Mamy plan dla mam"

[2023-05-29 14:08:11]

W dniu 27 maja 2023 roku Nowa Lewica i Partia Razem) zaprezentowały swój program dotyczący kobiet będących matkami lub planujących nimi być w przyszłości. Program ten uzupełniły również postulaty skierowane do ojców, rodziców ogółem oraz do kobiet-seniorek i seniorów ogółem.
W głównej części konwencji dotyczącej problemów matek i kobiet oczekujących dziecka padły zapowiedzi odnośnie bezpłatnych miejsc w przedszkolu i żłobku dla każdego dziecka (Magdalena Biejat), pełnego dostępu do badań prenatalnych oraz pełnej refundacji in vitro przez państwo.
W kwestiach dotyczących zarówno praw matek, jak i praw ojców, przedstawiono propozycje urlopu rodzicielskiego płatnego w 100%, dzielonego równo pomiędzy ojców i matki.
Omawiając problematykę medyczną dotyczącą macierzyństwa, uczestnicy Konwencji wysunęli postulat nie tylko wspomnianego już bezpłatnego in vitro oraz pełnego dostępu do badań prenatalnych, lecz także kwestię zatrzymania likwidacji porodówek w polskich szpitalach oraz likwidację klauzuli sumienia dla lekarzy i aptekarzy.
Następnie uczestnicy konwencji przeszli do przedstawienia propozycji dla seniorów, w tym zwłaszcza wdów i wdowców, w postaci renty wdowiej (możliwość uzyskania 50% emerytury współmałżonka przy zachowaniu 85% emerytury własnej), 500 plus dla seniorów oraz dwukrotnej waloryzacji rent i emerytur w warunkach wysokiej inflacji. Włodzimierz Czarzasty wskazał na konieczność zwiększenia liczby geriatrów w polskiej ochronie zdrowia.
W trakcie Konwencji przedstawiono ponadto liczne postulaty w obrębie praw pracowniczych. Agnieszka Dziemianowicz-Bąk przedstawiła postulat 20-procentowej podwyżki płac w budżetówce, zaś Adrian Zandberg - 35-godzinnego tygodnia pracy przy zachowaniu tej samej pensji oraz pełnej jawności zarobków w firmach.

Tomasz Rysz

ll ROCZNICA WOJNY W UKRAINIE. JAK ROZUMIEĆ IMPERIALIZM (NIE TYLKO ROSYJSKI)?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
28 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

29 lutego:

1964 - Ogłoszono tzw. plan Gomułki będący memorandum w sprawie wstrzymania zbrojeń jądrowych w Europie Środkowej.