Warszawa: Antysemicka prowokacja w polskim Sejmie

[2023-12-13 13:40:09]

W czasie gdy polski Sejm zajmował się dyskusją nad powołaniem nowego rządu Donalda Tuska, w korytarzu sejmowym doszło do incydentu przypominającego lata 30-te w Niemczech. Poseł Konfederacji Grzegorz Braun zaatakował uroczystość z okazji żydowskiego święta Chanuki I jej uczestników. Braun uruchomił gaśnicę proszkową i spryskał świece chanukowe palące się na menorze.

Przedstawiciele wszystkich klubów parlamentarnych natychmiast potępili incydent. W odpowiedzi na to, Grzegorz Braun wszedł na mównicę sejmową i wyjaśnił motywy swojego działania, mówiąc o tym, że żydowskie święto jest “satanistyczne” i “rasistowskie”. W rozmowie z Super Expressem, Braun tłumaczył, że “Akt, który miał miejsce w Sejmie, jest aktem religijnym, głęboko satanistycznym, aktem dzikiego, plemiennego, rasistowskiego, talmudycznego triumfalizmu Żydów nad nie-Żydami. Na takie ekscesy nie powinno być miejsca, na pewno nie w polskim Sejmie”.

Grzegorz Braun to najbardziej znany sejmowy antysemita. W maju tego roku wtargnął na konferencję zorganizowaną przez Żydowski Instytut Historyczny i brutalnie przerwał wykład zajmującego się historią holocaustu profesora Jana Grabowskiego z uniwersytetu w Ottawie. Braun wyrwał mu mikrofon i rozbił go o stół a następnie kazał się wynosić z Polski uczestnikom spotkania.

Polski Sejm zaprasza od 17 lat przedstawicieli gminy żydowskiej do obchodów święta Chanuki. W założeniu, ma to być element zbliżenia międzykulturowego. Do tej pory uroczystości nie były celem żadnych ataków.

Wtorkowy atak Brauna potępiły wszystkie organizacje żydowskie w Polsce i na świecie i przedstawiciele wszystkich środowisk politycznych w Polsce poza skrajną prawicą. O incydencie informują wszystkie najważniejsze media światowe.

Bartłomiej Zindulski

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

17 kwietnia:

1848 - Pod wpływem wydarzeń Wiosny Ludów rząd austriacki uwłaszczył chłopów w Galicji.

1894 - Władze carskie aresztowały w Warszawie ok. 250 osób z powodu manifestacji w setną rocznicę insurekcji kościuszkowskiej.

1906 - Zmarł Johann Most, niemiecko-amerykański teoretyk anarchizmu.

1912 - Masakra leńska: carskie wojsko otworzyło ogień do strajkujących górników kopalni złota w rejonie Bodajbo na Syberii. 270 osób zginęło, 20 zostało rannych.

1961 - W Zatoce Świń rozpoczęła się nieudana inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił uchodźców kubańskich.

1993 - Mahamadou Issoufou z Nigerskiej Partii na rzecz Demokracji i Socjalizmu został premierem Nigru.

2004 - José Zapatero (PSOE) został premierem Hiszpanii.

2014 - W Meksyku zmarł Gabriel García Márquez, kolumbijski powieściopisarz, dziennikarz i działacz społeczny, jeden z najwybitniejszych twórców tzw. realizmu magicznego, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury.